Faptul că nu poţi înainta decît pasând înapoi este una dintre cele mai importante lecţii ale sportului. Prin regula sa de bază, rugby-ul exclude calea facilă a azvârlirii mingii înainte cu braţul, amintindu-ne în permanenţă că nu poţi avansa decît cu ajutorul celui care vine din urmă.
Într-o sublimă formă de respect faţă de joc, regulamentul prevede că un meci nu se poate încheia nici după ce perioada regulamentară s-a scurs, dacă mingea nu a părăsit terenul. Este de parcă însuşi Dumnezeu, din tribune, şi-ar opri cronometrul şi s-ar ridica în picioare, să urmărească finalul.
http://discipulussimplex.wordpress.com/2009/10/13/despre-rugby-despre-sport-despre-viata/
- Cine alearga pe 100 m aproape la fel de bine ca un atlet dedicat acestei probe?
- Cine este capabil sa ridice echivalentul unei Dacii dintr-o singura zmucitura?
- Cine este acela care nu se plange niciodata de dureri cand este calcat pe: dosul palmei, gamba, vintre, lobul urechii, nas, degetele de la picioare, etc.?
- Cine, in numele lui Dzeu, vrea sa alerge 20 de kilometri prin ninsoare/ger?
- Cine are maiestria sa suteze 50 de metri impotriva vantului, stiind ca in astia 50 de metri straturile de aer se pot schimba de 10 ori si, implicit si traiectoria balonului?
- Cine NU cheama medicii pe teren daca mai poate respira, vorbi si face semne, dupa contactul fizic dur din intrebarea de mai sus?
- Cine impinge un camion de tonaj mediu cu umerii, in fiecare zi?
- Cine isi poate asuma o faza ofensiva fiind intotdeauna “varf de lance” si acceptand ca, co-echipierii il vor ajuta NUMAI SI NUMAI din spate?
- Cine ne da impresia ca poate functiona la fel de bine si fara un membru, superior sau anterior?
- Cine este aplaudat (la propriu) dupa ce transforma o ocazie, fara ca acest lucru sa insemne ca a fost meritul lui personal?
- Cine este un pachet calm de cateva zeci de kilograme de muschi (ma refer la kilogramele numarate peste media de 100!), la auzul unui fluier scurt si cuprinzator?
- Cine castiga intotdeauna Turneul Celor 6 Natiuni?
Daca pana la ultima intrebare va raspundeati probabil cu “Fat Frumos + Balaurul + Minotaurul + un campion poli-sportiv”, la ultima am impins lucrurile pana in concret. Da, este vorba despre cel care practica RUBGY-ul.
Rugby -ul, cel mai frumos sport barbatesc din lume.
©staronetickets.comUrmaresc turneele internationale de rugby de cand ma stiu. De “mic”, sunt fascinat de 3 aspecte ale acestui sport:
1. clasicul “e un sport de golani practicat de gentleman-i“: in rugby am vazut un infinit respect referitor la regulile jocului. Nu-mi amintesc nici o faza de contestare violenta din partea jucatorilor, cu atat mai putin a antrenorilor. Never, ever!
2. capacitatea de sacrificiu / ideea de “salvator“: in mii si mii de faze de joc care pareau sa se termine fara nici o speranta pentru echipa in posesia careia era balonul oval am vazut aceeasi rasturnare de situatie. Din spate, aparea cate un sportiv care parea posedat de Furiile olimpiene. Si care se sacrifica realmente pe sine, castigand si balonul si faza de joc (acei cativa metri de foc) si uneori meciul!
3. linia succesului: nu e poarta, nu e tinta, nu e gaura. E o LINIE. Pe toata latimea terenului. In cele mai multe sporturi, demarcatiile au rol restrictiv. Ei bine, in rugby exista o linie care te indeamna, te atrage, o linie care iti certifica – odata cu trecerea ei – ca esti invingator!
http://www.mihaistanescu.ro/2010/01/17/offtopic-2-cin-sa-fie-cin-sa-fie/
luni, 5 martie 2012
Desopre rugby
Ce regulament îi mai permite accidentatului să primească îngrijiri chiar pe câmpul de bătaie, printre şarje şi lovituri de tun?