legume dupa plac, eu am folosit: dovlecei, rosii, ceapa, vinete si ardei capia copti
ulei de masline
sare
sos:
1 legatura de patrunjel
1 legatura de busuioc
1 catel de usturoi
4-5 linguri de ulei de masline
zeama de la 1/2 de lamaie (optional)
sare, piper
Preparare:
Se aleg legume proaspete, tinere, sanatoase si tari. Se spala bine. Dovleceii se feliaza si se presara cu sare (la fel si vinetele), pentru a elimina o parte din lichidul continut:
Dupa aproximativ 10-15 minute, se zvanta dovleceii si vinetele cu hartie de bucatarie, apoi se pensuleaza cu ulei de masline pe partea pe care se vor aseza pe gratar:
Se aseaza pe gratarul bine incins:
Se pensuleaza din nou cu putin ulei de masline, pe partea vizibila:
Dupa 2-3 minute, se intorc pe partea cealalta si se lasa pe gratar inca 2 minute, sau pana cand dintii unei furculite intra cu usurinta in carnea dovleceilor:
Pe masura ce se fac, se pastreaza la cald (eu am pus legumele intr-o farfurie asezata deasupra unui vas cu apa fierbinte):
Identic am procedat cu vinetele:
Rosiile le-am taiat in jumatati si le-am sarat pe partea taiata:
Le-am stropit cu ulei de masline extravirgin si le-am asezat pe gratar, mai intai cu fata taiata in jos:
Dupa 3-4 minute le-am pensulat cu ulei de masline si pe partea bombata, apoi le-am intors:
Cu ceapa, taiata in rondele groase de 1 cm., am procedat asemanator ca si cu rosiile:
Ardeii i-am copt inainte de a-i frige pe gratar, si i-am decojit:
Am taiat ardeii taiat in jumatati, i-am sarat usor si i-am pensulat cu ulei de masline extravirgin, apoi i-am asezat pe gratarul incins, frigandu-i pe ambele parti doar cat sa se formeze urmele caracteristice de gratar:
Pentru sos, pur si simplu am dat la blender toate ingredientele, subtiind cu zeama de lamaie; in cazul in care cineva nu agreaza gustul acru, poate subtia sosul cu apa, pana la atingerea consistentei dorite. La fel, ierburile aromatice se pot combina dupa gustul si placerea fiecaruia: tarhon, marar, coriandru (pentru un gust exotic) etc.
Sursa: http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/legume-la-gratar.html