Sunt rezultante al trairilor si a experientelor acumulate in ultimii ani. Abordez teme clasice in care se intalnesc o serie de motive universale – dragoste, moarte, libertate, fericire, pe care le tratez intr-o maniera grafica-decorativa cu o patina influentata de artele vechi. Personajele descind din imaginarul antic, pagan, desenate frust, sunt incarcate de sensul moral al basmului, purtand in acelasi timp dimensiunea magica, straina si provocatoare a fudalurilor zgariate in care se compun .
Influente, predilectii? Te simti mai atras de anumite zone din pictura?
Un izvor clar de inspiratie in care m-am regasit si de la care am plecat este reprezentat de ceramica, sculpturile si picturile din Culturile Preistorice, precum Hamangia, Gumelnita, Cucuteni, Altamira si Lascaux. Mai aproape de sec XXI , sunt atras de pictura lui Van Gogh; suprarealismul lui Victor Brauner, expresionismul-abstract a lui ...de Koonig, pionierii Pop Art-ului, Andy Warhol, Keith Haring si Basquiat.
Se poate spune ca incepi sa iti conturezi stilul sau inca experimentezi?
Nu stiu daca se poate pune problema de stil. Mai degraba maniera. Cred ca orice artist, in “laboratorul sau secret”, experimenteaza si cauta noi forme de expresie in arta pe care o creeaza.
Anul trecut ai avut prima expozitie, la ceainaria Teatrului Act din Bucuresti. Follow-up la eveniment? Ce lucrari ai expus atunci si care a fost reactia publicului?
Am reusit sa creez un eveniment complex, la care am adunat mai multi artisti. A fost o seara magica, cu muzica, poezie si aroma de ceai. Vernisajul oficial a fost deschis de artistul/profesor de la U.N.A Lisandru Neamtu, moment urmat de poeziile recitate de catre Iulian Tanase si incheiind apoi cu muzica grupului de muzica traditionala europeana Truverii (http://truverii.blogspot.com). Expozitia am intitulat-o “Fragmente din episoadele urmatoare”. Am expus 18 lucrari pictate pe panza in tehnica ulei (lucrate intr-un interval de 3 ani). Sunt ca niste episoade care se continua in celalalt tablou.
Artisti romani pe care ii urmaresti?
Vladimir Zamfirescu, Stefan Caltia , Sorin Ilfoveanu, Lisandru Neamtu, Marilena Preda-Sanc.
Esti, in prezent, la a treia expozitie, despre ce lucrari e vorba acum si unde le putem vedea?
Lucrari din proiectul despre care ti-am spus pot fi vazute pana la sfarsitul lunii mai la Ceainaria C’arthe (pe Str. C. A. Rosetti, numarul 38, la intersectia cu Jean Louis Calderon), unde am fost invitat sa expun impreuna cu o artista remarcabila, Corina Vasile.
Inafara de pictura, canti alaturi de Truverii.. Cum ai ajuns la muzica?
Cant cu Truverii din vara anului trecut, este un proiect care ma prinde... Cantam o muzica mai rar auzita, colindam Europa sec XII-XVII. Momentan am si alte proiecte, experimente muzicale, la care lucrez cu diferiti artisti. Cred ca exista un fel de lupta metaforica intre pictura si muzica din mine, o mana vrea sa picteze, cealalta sa cante.
Se poate trai din muzica si din pictura in Romania?
Arta, cum am spus mai sus, nu este pentru mine o meserie, ci o pasiune. Pragmatic vorbind, cred ca pentru majoritatea artistilor din Romania exista sanse minime/maxime in care pot sa-si asigure un trai decent. Cred ca trebuie pus la punct si sistemul fiscal pentru oamenii care activeaza in domeniul artistic.
Ce sfat i-ai da unui artist la inceput de drum care vrea sa se faca cunoscut? Care sunt sansele de afirmare artistica la ora actuala in Romania?
Este o zicala care spune ca trebuie sa-ti permiti luxul de a fi artist. Arta cere sacrifiicii si mai ales maturitate. Sunt multi oameni talentati in Romania, dar este greu sa te afirmi. Nu exista niste criterii de evaluare bine definite. Traim intr-o societate de consum haotic, invadati la orice pas de reclame (agresive cromatic si foarte prost amplasate) in care conteaza cat vinzi, nu ce vinzi. Ca sa ajungi cunoscut in Romania ca artist, trebuie mai intai sa te faci remarcat in alta tara. Nu toti au norocul/sansa/posibilitatea sa iasa din tara sa-si promoveze arta, aici ai nevoie si de un bun manager/impresar care sa cunoasca bine domeniul. Site: gabrielbalasa.blogspot.com