"Ar fi fost oarecum raţional să se discute despre o asemenea lege în primii ani de după căderea dictaturii, după 1989, anii '90. Aşa încât mie mi se pare în general aberantă şi inutilă o asemenea lege într-un cadru democratic de politică deschisă şi când se pronunţă fiecare şi este mai ales cenzura populară care decide asupra tuturor lucrurilor. Mi se pare absolut inutilă o asemenea lege astăzi, la 22 de ani după revoluţie", a spus fostul preşedinte al României post-decembriste, la RFI România, calificând votul dat în legislative drept “o acţiune tipic propagandistică, care ţine de regimuri trecute şi depăşite de istorie".
Întrebat dacă se simte direct vizat de legea lustraţiei, Ion Iliescu a evitat răspunsul: "Este inutilă! Eu am 82 de ani, mi-am îndeplinit toate misiunile de om ales prin scrutin popular fundamental şi decisiv, cu 85% în 1990, cu 60 şi ceva la sută în anul 2000. Care e chestiunea?".
În schimb, seniorul social-democrat se îndoieşte că legea lustraţiei poate fi privită ca o reparaţie morală.
"Reparaţie faţă de ce? Toţi exponenţii vechiului regim au fost înlăturaţi de revoluţia din decembrie şi s-a intrat într-un regim deschis, firesc, de democraţie activă, aşa încât asemenea măsuri administrative, prin legi discriminatorii sunt total inutile în asemenea cadru. Cei care au săvârşit crime în vechiul regim sunt supuşi acţiunilor justiţiei", susţine preşedintele de onoare al PSD. Sursa