luni, 7 noiembrie 2011

Viitorul apartine caselor “Energy Plus”

Termenul de „casa pasiva” este din ce in ce mai prezent in lumea constructiilor moderne, in tarile Europei Vestice existand mii de astfel de cladiri. Asa ca era firesc sa se faca trecerea la urmatorul nivel - „casa energy plus”, o constructie foarte inteligenta, care foloseste solutii de climatizare, producere si economisire de energie si mai performante. Casa energy plus este, de fapt, o casa pasiva care genereaza singura toata energia necesara, si chiar si energie in plus, fiind astfel autosuficienta.

Energibo, din Suedia, este un exemplu de companie de constructii care a luat foarte in serios acest nou tip de casa. Au gasit si partenerul potrivit pentru un astfel de proiect: primaria orasului suedez Ronneby care si-a propus ca viitoarele constructii rezidentiale sa fie dezvoltate pe principiul “zero emisii de carbon”. Astfel, in 2010 s-a construit in Ronneby prima din cele 17 case energy plus, numita Solbacka. Obiectivul Energibo a fost crearea unei case care indeplineste cinci criterii cheie: are un consum minim de energie sau chiar un surplus, necesita mentenanta zero, ofera solutii inteligente si noi tehnologii, are un grad ridicat de siguranta si este organica si sustenabila. Casa este deschisa publicului – cei care doresc sa o testeze pot locui aici pentru o perioada.

Ce presupune o casa “Energy Plus”?

Ca si casele pasive, aceasta foloseste foarte putina energie, chiar si 10-12 kwh/mp/an (o casa obisnuita consuma 200-240 kwh/mp/an), gratie izolatiei eficiente. Dar exista cateva alte trasaturi inovatoare in casa Solbacka, o adevarata casa energy plus. Becurile LED, de exemplu, economisesc aproximativ 80% din energia folosita cu iluminatul obisnuit. Reciclarea apei de la dus si a celei menajere reduce consumul de apa cu 30-50%. 16 mp de panouri solare produc apa calda in valoare de 6000 kwh/an, iar 12 mp de celule fotovoltaice solare pot produce pana la 2000 kwh/an. Acest lucru inseamna ca aceasta casa poate avea o factura de valoare 0 la energie!

Cum functioneaza casa, din punct de vedere tehnic? Constructia foloseste un sistem de control numit ECOScience, care controleaza intreaga casa. De exemplu, viteza de ventilatie este controlata pe baza concentratiei de CO2 din camera, iar bazinul de recuperare a caldurii din apa menajera este instalat sub garaj si recupereaza 30% din caldura apei menajere utilizate in cada, dus, masina de spalat vase si masina de spalat rufe.

De asemenea, sistemul Energibo se bazeaza pe o solutie germa­na certificata pentru fundatii si cadre, care minimizea­za pierderea caldurii prin anvelopa cladirii, asa ca s-au folosit solutiile Lindab RdBX pentru pereti despartitori. Acoperisul din tabla faltuita Lindab Artline este dotat cu sisteme de siguranta pentru fixarea panourilor solare si a celulei solare de pe imobil.

Dat fiind ca locuintele pasive si casele energy plus sunt bazate pe invelisuri exterioare foarte stranse si bine izolate, este extrem de important ca sistemul de ventilatie sa functioneze impecabil, asa ca s-a ales o solutie de ventilatie eficienta de la Lindab. Se incepe prin a aspira aer exterior printr-un tub ingropat, de 100 m lun­gime. Acesta furnizeaza o sursa de aer mai cald iarna si mai rece vara. Aerul intra apoi intr-o unitate care produce caldura initiala si de aici intr-o baterie de ven­tilatie care incalzeste in continuare aerul. Apoi este dis­tribuit prin sistemul de tubulaturi de ventilatie Lindab Safe catre cele sase incaperi ale cladirii.

Tipul de casa energy-plus de la EnergiBo se extinde in mai multe orase din Suedia. Un semnal pozitiv in acest sens se transmite si in Romania, unde chiar in aceste zile se finalizeaza primele doua case pasive certificate de Passive Haus Institut (PHI) si amplasate in incinta Universitatii Politehnica Bucuresti. Sa speram ca astfel, multe din tehnologiile moderne folosite in aceste doua case - sistemele de izolatie, panourile solare, sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura si alte tehnologii vor fi preluate de catre antreprenorii romani in constructia viitoarelor cartiere rezidentiale.