miercuri, 6 februarie 2013

Teoria jucatorului de poker

În psihologia sociala se numește Teoria jucătorului de poker: la o partida de poker, dacă un jucător nu trișează, el se așteaptă ca nici ceilalți să nu trișeze; sau invers. În prietenie asta înseamnă că dacă tu esti empatic cu un prieten, te gândești la el și ești dispus să il ajuți necondiționat, te aștepti să facă același lucru pentru tine. Și nu ca un schimb, un troc. Ci pur și simplu, așa cum vine din tine să vrei să te comporți astfel, așa să vină și din el. În dragoste, te aștepță că dacă tu ții cont de dramele celuilalt, de problemele ei, de stările ei etc, să primești la nevoie același credit.
Teoria jucătorului de poker, însă, afrimă (într-un mod mai științific) faptul că aceasta este una dintre cele mai comune țepe pe care le iau oamenii. Pentru că oamenii sunt diferiți, pentru că destinul îi schimbă și pentru că neîncrederea și scepticismul au devenit virtuți în societatea modernă.
Ce-ți rămâne de făcut? Un pas în spate să vezi mai clar faptele așa cum sunt, nu cum alegi tu să le vezi sub presiunea unor întâmplări sau a unor momente. Poți, de asemenea, să alegi să dai mai mult credit celor din jur, asumându-ți cumva că poți pierde. Sau poți încerca să te protejezi, neavând încredere în nimeni. Ironia este că, indiferent de ce alegi, decizia este a ta și nu vei putea da vina pe nimeni pentru ea. (Sursa)