“Există patru legăminte foarte puternice care ne vor ajuta să eliminăm din viaţa noastră compromisurile şi condiţionările născute din frică si care ne golesc de energie!” - Don Miguel Ruiz
Ceea ce numeste autorul “legamant” putem numi la fel de bine “principiu de educatie pentru viata”! Autorul, de profesie doctor chirurg, s-a nascut in comunitatea urmasilor Toltecilor, din sudul Mexicului. In traducere, Toltec inseamna “Cei care construiesc maiestria”! Toltecii sunt cunoscuti si ca “Oamenii trestie”. La inceput , si-a dorit o educatie clasica. In urma unui accident de masina s-a intors la educatia ancestrala a parintilor sai. Ani buni i-a dedicat intelegerii si promovarii intelepciunii tribului din care facea parte. Ideile atat de simple din cartea “Cele 4 legaminte” iti ofera un cod al vietii pentru a fi traita frumos si un cadru optim pentru dezvoltarea ta personala ca om, in legatura cu tine si cu ceilalti. Cele 4 legaminte sunt:
Foloseste cuvintele impecabil - Vorbeste cu integritate. Spune numai ce vrei sa transmiti. Impecabil vine din latinescul pecatus care inseamna pacat! Prefixul “im” inseamna “fara”. “Religiile vorbesc despre păcat şi păcătoşi, dar haideţi să înţelegem ce înseamnă cu adevărat a păcătui. Un păcat este orice faci împotriva ta. Tot ceea ce simţi sau crezi împotriva ta este un păcat. Eşti împotriva ta atunci când te judeci sau când te critici fără motiv. Când eşti impecabil, tu eşti responsabil pentru acţiunile tale, dar nu te judeci şi nu te blamezi. Ce legatura intriseca are asta cu Dumnezeu? Pai, are caci creatia lui Dumnezeu nu are voie sa urasca viata din care e creata! Păcatul începe cu respingereapropriei persoane. Autorespingerea este cel mai mare păcat pe care-l poţi comite. In termeni religioşi, autorespingerea (respingerea de sine) este un „păcat mortal”, care conduce la moarte. Impecabilitatea, pe de altă parte, conduce la viata implinita! Foloseste puterea cuvantului tau in directia adevarului si a iubirii.
Nu lua nimic personal - Ce fac si spun ceilalti este o proiectie a realitatii lor. Este propria lor perceptie. Cand esti imun la opiniile si actiunile celorlalti nu vei mai fi o victima in fata suferintei fara rost. Nimic din ceea ce fac ceilalţi oameni nu este din cauza noastră. Este din cauza lor!!! Daca picati in aceasta capcana va hraniti din gunoiul lor emotional!
Nu face presupuneri - Gaseste curajul sa pui intrebari si sa exprimi exact ceea ce doresti. Comunica celorlalti clar si evita neintelegerile, tristetea si dramele false.
Intotdeauna fa ce poti tu mai bine in ceea ce faci - Circumstantele sunt diferite in viata, straile tale si posibilitatile tale sunt diferite. Insa fa ce poti face mai bine in circumstantele date!
Stiti care legamant il considera autorul cel mai dificil de implinit, unde ai nevoie de maxima vointa? Exact, primul: Sa iti folosesti cuvintele impecabil. Ca ceea ce spui sa fie conform cu ceea ce esti! Este cel mai dificil! Forta creatiei noastre incepe cu rostirea noastra! Cuvintele, fara sa ne dam seama sunt seminte aruncate care vor incolti in mintea noastra. Ceea ce spui unui copil il poate marca fundamental in timp. Ceea ce credem noi azi ca adulti sunt semintele cuvintelor si sensul lor plantate in noi: de catre familie, mediu, societate, genetica si tot asa!
Am sa inchei acest scurt articol cu un exemplu scris de autor despre puterea cuvintelor unui parinte asupra copilului. “Magia neagra” cum o exprima Don Miguel Ruiz. “De pildă, am cunoscut o femeie care era inteligentă şi avea un suflet foarte bun. Ea avea o fiică pe care o iubea cu adevărat foarte mult. Intr-o noapte, ea a venit acasă după o zi de muncă foarte dificilă, obosită, plină de tensiuniemoţionale şi cu o durere de cap teribilă. Tot ce îşi dorea în acea clipă era ostare de linişte şi multă pace, dar fata ei cânta şi sărea fericită prin casă. Fiica ei nu era conştientă de modul în care se simţea mama ei; ea era în lumea ei, aşacă sărea şi cânta din ce în ce mai tare, exprimându-şi bucuria şi dragostea. Ea cânta atât de tare încât a făcut ca durerea de cap a mamei sale să se înteţească, iar la un moment dat mama ei şi-a pierdut controlul.
Supărată, ea s-a uitat la frumoasa sa fetiţă şi i-a spus: „Taci! Ai o voce urâtă. Nu poţi să taci odată din gură?”Adevărul este că la acea oră, mama sa nu ar fi suportat nici un fel de zgomot nicidecum faptul că vocea fetei era urâtă. Dar, fata a crezut ceea ce i-a spus mama ei şi în acel moment ea a luat o hotărâre faţă de ea însăşi. După aceasta nu a mai cântat niciodată, convinsă că vocea ei era urâtă şi că va deranja pe oricine o va auzi. Ea a devenit ruşinoasă la şcoală, iar dacă era rugată să cânte,refuza întotdeauna. Chiar şi discuţiile cu ceilalţi au devenit dificile pentru ea.Totul s-a schimbat pentru fetiţă din cauza acestui nou legământ pe care l-a făcut, din cauza acestei noi condiţionări: ea credea că trebuie să-şi reprime emoţiile pentru a fi acceptată şi iubită. De fiecare dată când auzim o părere pe care o acceptăm şi o credem, noi facem un nou legământ, iar acesta devine o parte a sistemului nostru de valori. Această fetiţă a crescut, şi deşi mai târziu a realizat că avea o voce frumoasă,ea nu a mai cântat niciodată. Mai mult, şi-a creat un întreg complex din cauza blestemului. Acest blestem a fost aruncat asupra ei de către una din persoanele pe care le iubea cel mai mult: mama sa. Mama sa nu a observat ceea ce a făcut prin cuvintele sale. Ea nu a observat că făcuse un act de magie neagră şi că a pus un blestem asupra propriei sale fiice. Ea nu era conştientă de forţa cuvântului său şi de aceea nu trebuie acuzată. Ea a făcut ceea ce-i făcuseră şi ei cândvamama ei, tatăl ei şi toţi ceilalţi de atâtea ori. Ea a folosit greşit cuvântul.
De câte ori nu facem şi noi aceste lucruri cu copiii noştri? Le oferim tot felul de sugestii, iar copiii noştri poartă această magie neagră asupra lor ani şi ani de zile. Oamenii care ne iubesc realizează acte de magie neagră asupra noastră, fără măcar să fie conştienţi că fac acest lucru.”
De aceea, educatia nu mai poate fin in acest inceput de mileniu ceea ce a fost pana acum! Pur si simplu este in mare parte autodistrugere! Deschiderea catre valoarea intriseca si perena a vietii este kitul de supravietuire, daca vreti, pe care il oferim copiiilor nostri pentru o maturitate implinita! (Sursa)