marți, 2 octombrie 2012

Opt moduri în care ne irosim viaţa

O copertă recentă a revistei The New Yorker, în care tatăl facea o fotografie familiei sale - undeva pe o insulă idilică - iar cei din fotografie sunt preocupați exclusiv de telefoanele mobile, spune câte despre epoca în care trăim. "Una dintre cele mai dificile provocări cu care ne confruntăm în viață este să trăim pur și simplu în pielea noastră - să fim acum, aici, indiferent de locul în care ne aflăm", afirmă pe blogul lor, Marc și Angela Hack, doi specialişti americani în domeniul devoltării personale.
Foto: thetyrant.deviantart.com
În vacanță suntem preocupați să facem sute de poze, fără să mai admirăm cu ochii noștri locurile pe care le vedem. Dar nu vă grabiți să priviți spre smartphone sau aparatul foto cu mânie. "Prea des ne distrag atenţia, fără să fie întotdeauna cu adevărat importante: hrana, băutura, cumpărăturile, televizorul, știrile de tip tabloid, rețelele sociale, jocurile video, telefonul mobil, iPod-ul etc. - practic, orice ne împiedică să fim pe deplin prezenți în momentul actual", crede Marc Hack. Am face orice să evităm sentimentul de solitudine. De ce? Pentru că atunci când suntem singuri ne luptăm cu adevăratele noastre sentimente: frică, anxietate, fericire, furie, bucurie, resentimente, dezamăgire, anticipare, tristețe, entuziasm, disperare etc. Nici nu prea contează dacă sentimentele noastre sunt pozitive sau negative, pentru că oricum sunt copleșitoare și obositoare, așa că tindem să atenuăm situația. Cu toții suntem dependenți de ceva, iar acel ceva este evitarea sinelui. Dacă recunoaștem această dependență înseamnă că ne putem vindeca. Cei doi autori americani au identificat opt motive pentru care cei mai mulți dintre noi nu ne bucurăm de viață cum ar trebui.

1. Frica de a pierde - dacă vă temeţi că pierdeți ceva pentru că lucrurile se întâmplă în altă parte, ei bine, cu toții ne simțim așa uneori. “Vă asigur că puteți încerca totul, puteți călători în jurul lumii, puteți sta permanent conectați, puteți face nopți albe, dar niciodată nu veți putea face totul”, afirmă Marc Hack. Mereu va lipsi ceva. Bine ar fi să ne bucurăm pur și simplu că suntem în viață, oricât de nesemnificativ ni s-ar părea. De obicei gândim așa atunci când pierdem pe cineva drag, dar nu o mai facem după ce rănile se vindecă. E mult mai simplu să observăm că suntem aici, acum. Cartea lui Eckhart Tolle, The Power of Now, ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine puterea prezentului.

2. Evitarea durerii și înfrângerii - Până la urmă totul va fi OK, dacă învățăm câteva lucruri din orice bătălie pe care o pierdem. Nu trebuie să fugim de realitate. Durerea și înfrângerea pot conține lecții de dezvoltare pe termen lung. Încercați doar să nu repetați greșelile, așa cum spune un proverb japonez. Amintiți-vă că este o diferență între a ne confrunta cu înfrângerea și a fi învins.

3. Întoarcerea la ceva ce nu mai există - mulți dintre noi trăim în trecut, rememorăm diverse amintiri care ne guvernează prezentul și viitorul. Nu vă irosiți timpul trăind într-un alt timp și spațiu. E ca și cum ați bate la o ușă unde nu e niciodată nimeni să vă deschidă. Trebuie să acceptați că ceva s-a încheiat dacă vreți să începeți ceva nou. Așa că închideți câteva uși în spate. Nu din orgoliu, din incapacitate sau egoism, ci pur și simplu pentru că acele lucruri nu vă vor duce nicăieri.

4. Revenirea la o înfrângere suferită cândva. Dacă vom continua să ne repetăm acea poveste în cap, vom începe să o îmbrățișăm. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: povestea asta ne face mai puternici, ne ajută? E păcat să ne preocupe greșelile și să revenim mereu la ele, pentru că asta ne afectează potențialul prezent. Amintiți-vă că toate sunt dificile înainte să devină ușoare. Important este ce veți face de acum încolo.

5. Încercarea de integrare într-un loc care nu vi se potrivește. E dificil să fim noi înșine, exact cum suntem în acest moment. Nu ne putem găsi sinele atâta timp cât încercăm mereu să fim altcineva. Ne place să spunem că suntem originali, că avem personalitate puternică și că suntem permanent noi înșine, dar nu e mereu așa.

6. Impunerea unei imagini pe care ne-o dorim. E o problemă când imaginea pe care o avem noi în cap despre ceva anume este foarte diferită de realitate. Uneori putem avea și surprize placute, dar alteori nu. Deși fiecare lucru bun are și un sfârșit, nu uitați că întotdeauna urmează altul. Viața merge mai departe, cu toate că nu mereu așa cum ne-am imaginat noi, ci așa cum este. Gândiți-vă că nu întotdeauna ne putem alege muzica, dar mereu putem alege felul în care dansăm.

7. Reproșul că nu suntem perfecți. Poate că ar trebui să nu mai fim așa duri cu noi înșine. Faceți ce trebuie și nu vă mai gândiți la restul. “Spuneți-vă, mă străduiesc să fiu cât mai bun cu ceea ce am în acest moment. Și asta e tot ceea ce trebuie să aștept de la ceilalți, inclusiv de la mine însumi.”

8. Veșnica așteptare - Încetați să mai lăsați totul pe mâine. Niciodată nu vom primi înapoi ziua de astăzi. Nu contează cum am procedat în trecut. Nu contează că ne simțim mici și insignifianți. Simplul fapt că suntem aici ar trebui să fie suficient. Viața e prea scurtă pentru scuze. Renunțați la procrastinare și faceți un prim pas. Dacă nu știți exact în care direcție, ascultați-vă inima.
 
http://www.cariereonline.ro/articol/opt-moduri-care-ne-irosim-viata