sâmbătă, 27 august 2011

Genesis Klassic in concert la Turda

Primarul din Turda, Tudor Stefanie, anunta cu mare pompa ca legendara trupa Genesis va canta la zilele orasului. Frumos, nu?

Unul dintre ziarele cu pretentii, Adevarul, se grabeste sa publice un material si inghite galusca pe nerasuflate. Fara o documentara elementara, fara nicio o urma de informare jurnalistica. Mai mult decat atat, explicatia foto de la ilustrarea articolului te induce inca o data in eroare. Nu este trupa Genesis la Cluj. Imaginea este dintr-un concert din Pittsburgh in 2007.


.Iata ce scrie “jurnalistul” de la Adevarul:“Primăria Turda a bătut palma cu managerii legendarei trupe Genesis pentru a concerta cu ocazia zilelor municipiului. Informaţia a fost confirmată azi de primarul oraşului, Tudor Ştefănie, însă mai multe detalii cu privire la onorariul trupei vor fi oferite în cursul zilei de azi.Potrivit lui Tudor Ştefănie, la Turda vor veni toţi membrii trupei Genesis, cu excepţia solistului Phil Collins, despre care primarul oraşului Turda a declarat că este bolnav. “Ni l-am fi dorit foarte mult şi pe Phil Collins, însă acesta este bolnav şi nu se poate ridica din pat. Mai multe detalii despre onorariul trupei şi alte concerte care vor avea loc în cadrul zilelor municipiului vom putea oferi în cursul zilei de astăzi”, a declarat Tudor Ştefănie, primarul municipiului Turda.Zvonul că cei de la Genesis vor cânta la Turda a apărut la mijlocul lunii iulie, însă negocierile au durat câteva săptămâni, până ca înţelegerea să fie parafată. Concertul va avea loc duminică, 28 august, de la ora 21.00.

Trupa britanică s-a format in 1967 şi a produs nu mai puţin de 15 albume abordând diverse genuri, de la pop, rock progresiv, până la jazz. Actualmente trupa este alcătuită din Phil Collins (voce şi tobe), Mike Rutherford (chitară şi chitară bass) şi Tony Banks (clape). Peter Gabriel, Anthony Phillips şi Steve Hackett au jucat un rol important în primii ani ai trupei. Genesis se află printe cei mai bine vânduţi 30 de artişti din istorie cu aproximativ 150 de milioane de albume vândute la nivel mondial. Zilele municipiului Turda vor avea loc in perioada 26-28 august, iar intrarea va liberă la toate concertele.”

Toate bune si frumoase doar ca trupa Genesis nu mai concerteaza din 1997 cand a decis sa ia o pauza. Phil Collins nu mai este in trupa din 1996. In anul 2007, Genesis s-a reunit temporar pentru 20 de concerte in Europa, turneu ce a inclus si un concert caritabil in fata a 500.000 de oameni, la Circo Massimo din Roma. In prezent Phil Collins este bolnav deci oricum nu mai avea cum sa participe la concert.

Noroc cu site-ul realitatea.net care mai face lumina in aceasta poveste. La Turda se pare ca va veni Genesis Klassic, o trupa “tribute to Genesis” care va canta hiturile celebre si reorchestrate. Citez:

“Confuzie generală la Turda, după ce primăria a anunţat că la „zilele oraşului” va cânta celebra trupă Genesis. Confuzie şi în rândul iubitorilor de muzici: Genesis, care nu s-au mai reunit din 2007? La Turda? În ce condiţii? De unde până unde? Înfiinţată în 1967, Genesis este una din cele mai titrate formaţii ale rockului britanic, comparabilă cu nume ca Pink Floyd sau Yes. Trupa a fost condusă în prima perioadă de solistul şi compozitorul Peter Gabriel, care a urmat ulterior o strălucitoare carieră solo. Partitura vocală a fost preluată de percuţionistul Phil Collins, devenit şi el celebru inclusiv pentru cariera solo desfăşurată în paralel. Tot din Genesis face parte şi chitaristul Mike Rutherford, cel care a format şi trupa Mike and Mechanics care a cântat anul acesta la Bucureşti, în cadrul Rock the City.
Misterul a fost adâncit de însuşi primarul turdean, Tudor Stefanie , care a ţinut să le transmită concetăţenilor să-şi modereze bucuria: vine Genesis dar fără Phil Collins care e bolnav la pat. Altă buimăceală pentru melomani: Phil nu mai face parte din Genesis de 15 ani, bolnav sau sănătos, oricum nu avea ce să caute la concert. O parte din mister a fost rezolvat de TurdaNews care dezvăluie că nu avem de a face cu Genesis ci cu Genesis Klassic, trupa gen „tribute” care cântă hiturile originale în diferite variante de orchestrare. Dar nici TurdaNews nu face diferenţa între Genesis şi Genesis Klassik pentru că anunţă candid: „Phil Collins nu va fi prezent la Turda, așa cum se anunțase inițial. Asta pentru că formația Genesis Klassik nu-l mai are în componență de câțiva ani, solistul actual al trupei fiind Ray Willson.” Evident, Phil n-a făcut parte niciodată din trupa cu pricina.
Una peste alta, turdenii ar putea avea parte de un concert pe cinste la zilele oraşului lor dar pare destul de sigur că autorităţile locale habar n-au pe cine au angajat să cânte.”
http://idante.ro/trupa-genesis-la-turda-jurnalism-dupa-ureche/