miercuri, 7 noiembrie 2012

"Noapte instelata" de Vincent van Gogh

Desi a vandut un singur tabloul in timpul vietii, Vincent van Gogh a fost un pictor ale carui lucrari au avut o influenta profunda asupra artei secolului al XIX-lea. Mai mult, succesul lor s-a prelungit pana in zilele noastre, devenind modele adesea intrebuintate in cultura contemporana. Una dintre imaginile emblematice care isi leaga numele de cel al pictorului olandez este “Noapte instelata”. Tabloul expus in prezent la Muzeul de Arta Moderna din New York a fost pictat in 1889, pe cand Vincent era internat la azilul din Saint-Remy din cauza bolilor mintale de care suferea.  

Spre deosebire de cele mai multe opere ale sale, tabloul "Noapte instelata" a fost pictat din memorie, nu din mijlocul naturii, cum prefera Vincent de cele mai multe ori. Asta explica poate, in parte, de ce impacul emotional este unul mai puternic decat acela intalnit la alte lucrari din aceeasi perioada. Liniile involburate si formele distorsionate creeaza o atmosfera intens emotionala. Desi caracteristicile sunt exagerate, acestea confera echilibru si dinamism compozitiei, transformand privitorul in participant la actiune. Din jos de dealurile care se succed la orizont rasare un oras mic. Multor oameni, culorile intunecate si reci, luminile scaparand de dincolo de ferestre, le amintesc de anii copilariei si de cladura casei parintesti. Punctul central al orasului il constituie turla svelta a bisericii care domina cladirile din jur. 


Unii oameni au fost tentati sa realizeze comparatii stilistice intre “Noapte instelata” si o alta lucrare celebra a lui Vincent, “Lan de greu cu corbi”. Sa reflecte oare aceste abordari tensiunile interioare ale marelui artist post-impresionist?  Sau este ceva mai mult care se poate citi in verticile stelelor de pe cer?  Acestea sunt elementele care transforma lucrarea “Noapte instelata”  nu doar in cea mai faimoasa opera a lui Vincent van Gogh, ci si intr-una dintre cele mai controversate in privinta istoriei sale si simbolisticii.

(Sursa). Sursa foto: wikipedia.org