joi, 26 iulie 2012

Og Madino - „O viaţă mai bună – 17 reguli după care să-ţi ghidezi viaţa”

Regula nr.1: Socoteşte-ţi binecuvântările. După ce-ţi dai seama cât de valoros eşti şi cât de multe ai realizat, zâmbetul se întoarce, soarele apare pe cer, muzica răsună, iar în cele din urmă vei putea ajunge la viaţa pe care Dumnezeu ţi-a hărăzit-o… cu har, putere, curaj şi încredere.

Regula nr. 2: Astăzi, şi în fiecare zi, fă mai mult decât eşti plătit. Victoria va fi pejumătate câştigată atunci când vei învăţa secretul de a depune, în tot ce faci, mai mult efort decât se aşteaptă de la tine. Fii atât de valoros în munca ta, încât, în cele din urmă, să devii de neînlocuit. Exercită-ţi privilegiul de a mai merge încă un kilometru şi bucură-te de toate recompensele pe care le primeşti. Le meriţi!

Regula nr. 3: Ori de câte ori faci o greşeală, sau eşti doborât de viaţă, nu privi înapoi multă vreme. Greşelile sunt o modalitate a vieţii de a te învăţa. Capacitatea de a greşi este inseparabilă de aceea de a-ţi atinge scopurile. Nimeni nu le atinge pe toate, iar eşecurile, atunci când apar, reprezintă o parte a evoluţiei tale. Descotoroseşte-te de greşeli. Cum îţi vei cunoaşte limitele fără un eşec ocazional? Nu renunţa niciodată. Va veni şi rândul tău.

Regula nr. 4: Răsplăteşte-ţi orele îndelungate de efort şi muncă înconjurându-te cu familie. Cultivă dragostea cu atenţie, aducându-ţi aminte că nevoia cea mai mare a copiilor tăi nu e reprezentată de critici, ci de modele, iar progresul tău se va accelera dacă te străduieşti continuu să le arăţi latura ta cea mai bună. Chiar dacă ai dat greş în ochii lumii întregi, dacă ai o familie iubitoare, ai obţinut succesul.

Regula nr. 5: Clădeşte ziua aceasta pe temelia unor gânduri plăcute. Nu te îngrijora de faptul că imperfecţiunile ar putea să-ţi împiedice progresul. Adu-ţi aminte, ori de câte ori este necesar, că eşti o creatură a lui Dumnezeu şi că ai puterea de a împlini orice vis cultivând gânduri înalte. Poţi zbura atunci când hotărăşti că poţi s-o faci. Nu te considera niciodată înfrânt. Viziunea inimii să fie proiectul vieţii tale. Zâmbeşte!

Regula nr. 6: Faptele tale să vorbească întotdeauna în locul tău, dar fii pregătit pentru capcanele falsei mândrii şi-ale vanităţii, care pot să-ţi stopeze progresul. Data viitoare când esti tentat să te împăunezi, introdu pumnul într-o găleată plină cu apă, iar când îl scoţi, golul care rămâne îţi va da o măsură corectă cu privire la importanţa ta.

Regula nr. 7: Fiecare zi este un dar special de la Dumnezeu şi, chiar dacă viaţa nu e întotdeauna dreaptă, nu trebuie să îngădui niciodată ca durerile, obstacolele şi handicapurile de o clipă să-ţi otrăvească atitudinea şi planurile pentru viitor. Nu poţi învinge, dacă porţi mantia urâtă a autocompătimirii, iar ceasul amar al lamentărilor va alunga orice ocazie de a avea succes. Nu te mai plange niciodată. Există o cale mai bună.

Regula nr. 8: Nu-ţi mai pierde zilele şi nopţile cu atâtea lucruri lipsite de valoare pentru că n-o să ai timp să accepţi o provocare reală atunci când apare. Regula aceasta se aplică atunci când te joci şi când lucrezi. O zi în care nu ai făcut decât să supravieţuişti nu este un motiv de sărbătoare. Nu eşti aici pentru a-ţi irosi orele preţioase, când ai capacitatea de a realiza atât de multe, făcând doar o mică schimbare în rutina ta. Renunţă la acest program aglomerat. Încetează să te ascunzi de succes. Lasă timp, lasă spaţiu pentru a progresa. Acum. Acum! Nu mâine.

Regula nr. 9: Trăieşte astăzi ca şi când asta ar fi ultima ta zi. Adu-ţi aminte că termenul „mâine” îl găseşti numai în calendarul proştilor. Uită înfrângerile de ieri şi ignoră problemele de mâine. Asta e tot. Ziua de apoi. Este tot ce ai. Fă din ea ziua cea mai bună din an. Cele mai amare cuvinte pe care ai putea să le rosteşti sunt: „Oh! Dacă aş putea să iau viaţa de la început…”. Preia ştafeta acum! Aleargă! Asta e ziua pe care o ai la dispoziţie!

Regula nr. 10: Începând de azi, tratează foecare persoană pe care o întâlneşti, prieten sau duşman, iubit sau străin, caşi când ar urma să muriţi până la miezul nopţii. Arată-i fiecărei persoane, indiferent cât de neînsemnat ar fi contactul cu ea, toată grija, bunătatea, înţelegerea şi dragostea de care eşti în stare, şi fă lucrul acesta fără să te gândeşti la răsplată. Viaţa ta se va schimba total.

Regula nr. 11: Râzi de tine şi de viaţă. Nu în batjocură sau văitându-te şi plângându-ţi de milă, ci ca un remediu, un medicament miraculos care îţi va uşura durerea, îţi va vindeca depresia şi te va ajuta să pui în perspectivă acea aparentă înfrângere momentană. Alungă tensiunea, îngrijorarea, râzând de situaţia ta penibilă şi în felul acesta îţi vei elibera mintea şi vei gândi clar, găsind soluţia. Nu te lua prea în serios niciodată.

Regula nr. 12: Nu neglija niciodată amănuntele. Nu te zgârci niciodată cu privire la un efort în plus, la câteva minute suplimentare, la un cuvânt delicat de laudă sau de mulţumire, la străduinţa de a face lucrurile cât mai bine cu putinţă. Nu cntează ce cred alţii, ci doar ce crezi tu despre tine. Nu vei putea să obţii performanţa, dacă faci lucrurile de mântuială şi eviţi asumarea responsabilităţilor. Esti special. Acţionează în consecinţă. Nu neglija niciodată amănuntele!

Regula nr. 13: Întâmpină fiecare dimineaţă cu un zâmbet. Priveşte ziua cea nouă ca pe un alt dar de la Creatorul tâu, ca pe încă o ocazie de a termina ceea ce nu ai fost în stare să faci ieri. Porneşte la drum. Stabileşte la prima oră tema succesului şi acţiunea pozitivă al căror ecou se va repeta cu siguranţă de-a lungul întregii zile. Ziua de azi nu se va întoarce niciodată. N-o irosi printr-un start fals sau fără niciunul. Nu te-ai născut ca să dai greş.

Regula nr. 14: Îţi vei împlini visul măreţ, aşa că stabileşte-ţi obiective pentru fiecare zi – nu proiecte lungi şi dificile, ci sarcini mărunte, care te vor purta, pas cu pas, spre curcubeu. Scrie-le dacă trebuie, dar limitează-ţi lista, astfel încât să nu fii nevoit să amâni pe mâine treburile nefăcute astăzi. Nu uita că nu poţi construi o piramidă în 24 ore. Fii răbdător. Nu îngădui ca programul tău zilnic să ajungă atât de dezorganizat, încât să-ţi neglijezi obiectivele importante – fă totul cât poţi mai bine, bucură-te de ziua aceasta şi odihneşte-te mulţumit de ce ai realizat.

Regula nr. 15: Nu-i îngădui nimănui să-ţi strice buna dispoziţie şi să arunce un giulgiu de tristeţe asupra întregii zile. Nu uita că pentru a contabiliza greşelile nu este nevoie de talent, de renunţare la sine, de inteligenţă sau de caracter. Exteriorul nu are nici o putere asupra ta dacă nu-i dai voie. Timpul tău este prea preţios pentru a fi sacrificat luptând contra forţelor josnice ale urii, geloziei şi invidiei. Păzeşte-ţi cu atenţie viaţa fragilă. Numai Dumnezeu poate să modeleze o flaore, dar orice copil nesăbuit e în stare să o rupă în bucăţi.

Regula nr. 16: Caută o fărâmă de bine în orice eşec. Dacă stăpâneşti acest principiu vei avea un scut preţios care te va păzi prin toate văile întunecate pe care va trebui să le traversezi. Stelele pot fi văzute de pe fundul unei fântâni adânci, deşi nu le poţi observa din vârful muntelui. Tot aşa şi tu vei învăţa din situaţiile dificile în care te aflii lucruri pe care nu le-ai fi descoperit dacă nu ai fi avut parte de un necaz. Întotdeauna există o fărâmă de bine. Găseşte-o şi prosperă.

Regula nr. 17: Adevărata fericire o găseşti în interiorul tău. Nu irosi timpul şi efortul pentru a căuta pacea, mulţumirea şi bucuria în lumea din afară. Nu uita că în avea şi a obţine nu se află nici o fericire, ci numai în a dărui. Ieşi în întâmpinarea oamenilor. Împărtăşeşte. Zâmbeşte. Îmbrăţişează. Fericirea este un parfum pe care nu-l poţi turna pe altii fără să cadă şi peste tine câţiva stropi.