Ceaiul mare nu este consumat din ceasca, ci dintr-un vas numit "mate", din care bautura se bea cu un "pai" de argint numit "bombilla". Cu acesta se si amesteca bautura.
Simbol al culturii sud-americane, ceaiul mate presupune infuzarea frunzelor de "yerba mate". Yerba Mate este un arbust cu frunze vesnic verzi, ce se intalneste in padurile din Paraguay, Argentina, Peru, Chile si Brazilia. Aceasta planta contine vitamine, minerale si antioxidanti, complexul vitaminelor B, vitamina C, A, E, potasiu, magneziu, calciu, fier si zinc, precum si o cantitate mare de teina (de doua ori mai multa decat ceaiul negru).
Printre beneficiile pe care ceaiul mate le aduce organismului se numara:
- Stimularea metabolismului
- Stimularea arderii grasimilor
- Impiedica retentia de apa in organism
- Inhiba pofta de mancare
- Confera energie
- Amelioreaza reumatismul, artrita, boile hepatice
- Inhiba dezvoltarea celulelor canceroase
- Intareste sistemul imunitar
Ceaiul mate - preparare si servire
Prepararea ceaiului mate este aparent foarte simpla deoarece infuzarea se face cu apa care nu a ajuns la fierbere. Metodele de preparare a acestui ceai difera de la regiune la regiune, insa toate au un element comun: cana gourda se umple cu frunze de yerba mate peste care se toarna apa fierbinte de 70-80 de grade. Dupa ce se bea ceaiul, se mai poate turna apa peste frunzele respective de 10-15 ori, deoarece frunzele isi pastreaza mult timp aroma si proprietatile benefice.
Pentru a atenua acel gust usor amarui specific ceaiului mate, multi prefera sa-l bea cu zahar, miere, lamaie, menta, lapte sau fructe uscate. (Sursa)