miercuri, 14 martie 2012

Resurse de imagini gratuite pe internet

nternetul a fost întotdeauna un coșmar pentru drepturile de autor. De multe ori, oameni se bazează pe argumentul că „dacă a publicat-o pe Internet, trebuia să se gândească înainte”.

Poi, nu e tocmai așa. Realitatea e că mulți țin la munca lor, și nu e tocmai corect să le luăm materialele protejate, chiar și dacă indicăm cu bună credință sursa. Dar ce putem face e să căutăm alternative libere, pentru că există și multe din acestea pe Internet. Iată patru depozite de fișiere libere, sau cvasilibere pe care le poate folosi oricine, cu sau fără restricții (a se vedea mai jos).

Flickr

De la început trebuie spus că Flickr nu este prin definiție o resursă liberă, însă mulți dintre fotografii de acolo își publică imaginile sub licențe gratuite gen Creative Commons. Asta înseamnă că oricine poate reutiliza materialele lor, cu singura condiție, indicarea sursei. Pentru a evita violarea drepturilor de autor, sfatul nostru e să faceți de la început căutarea exclusiv pe materiale Creative Commons urmând acest link.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons este, cumva, sora Wikipediei și conține peste 10 milioane de fișiere libere sau parțial libere. Asta înseamnă că unele se pot folosi în voie, fără a indica măcar sursa (e vorba de fișierele din domeniul public), iar pentru restul este suficientă punerea unui link către sursă.

SXC.hu

Stock.xchng este o resursă amplă de fișiere de stoc complet gratuită. Când ai nevoie de o imagine profesionistă pentru a-ți ilustra blogul sau pentru a-ți înfrumuseța proiectul, doar cauți imaginile după subiect și le descarci. Există condiții și termeni de utilizare (de exemplu imaginile nu pot fi vândute și uneori trebuie notificat autorul), dar în general fișierele nu necesită nici măcar indicarea sursei.

Pixabay

Pixabay se ocupă cu fișierele de domeniu public. Altfel spus, fișiere pentru care autorii nu mai au nicio pretenție. Totuși le-ați puteți cumpăra fotografilor o cafea. (Sursa)