miercuri, 14 martie 2012

Ce este un flux RSS și cum mă abonez la el?

Fluxurile, cunoscute și sub numele de fluxuri RSS, feeduri RSS, fluxuri XML, conținut agregat sau fluxuri Web, sunt publicații ale unui sit cu un conținut actualizat frecvent.

Acestea sunt utilizate de obicei pentru situri Web de știri și bloguri. Spre deosebire de situl principal, fluxurile oferă doar conținutul efectiv al paginii (fără a oferi interfața sitului) — în cazul blogurilor este vorba de postări. În plus față de această facilitate, numită “sindicalizare”, fluxurile permit cititorilor fideli ai anumitor pagini să fie informați la actualizarea conținutului de pe aceste pagini web, prin folosirea unui soft special numit “agregator”.

Recunoașterea linkurilor către un flux RSS este simplisimă. De cele mai multe ori avem de-a facere cu îndemnuri gen “Abonați-vă la fluxul RSS” sau pur și simplu “Alerte RSS”, ori este afișat simbolul RSS așa ca în imaginea alăturată.

Cum funcționează? De exemplu, smash.ro dispune de un flux RSS general, care conține toate articolele: este vorba de http://www.smash.ro/feed. Dar fiecare categorie din smash.ro are propriul lui flux, care se generează atașând “/feed” la adresa URL a categoriei (lista de categorii se găsește în căsuța “Teme aprinse” de pe meniul din dreapta al sitului.

Cum mă abonez? Dacă folosești ca browser de web Internet Explorer, Apple Safari, Firefox sau Opera, accesează pagina principală a blogului www.smash.ro și vei observa un buton RSS în dreptul bării de adrese (în IE e al doilea buton din “bara de comenzi”/”command bar” — dacă nu știi ce e asta caută în Ajutorul IE; în Safari, Firefox și Opera e chiar în bara de adrese, lângă adresa sitului). Dând clic pe el va apărea lista de fluxuri, așa ca în imaginea de mai jos (exemplul e pe Safari 4 pentru Windows, dar procedura e asemănătoare pentru IE, Firefox și Opera). Pentru a te abona la flux, doar fă clic pe el. Ulterior îl poți adăuga la rubrica de Preferințe (Semne de carte, Preferințe, Bookmarks; denumirea depinde de browser) pentru a-l accesa ușor mai târziu. În setările browserului vei putea selecta frecvența cu care se face actualizarea fluxului și alte configurări pentru flux.


În celelalte browsere, poți accesa fluxul RSS printr-un clic pe linkurile corespunzătoare fiecărui feed. Poți accesa fluxul principal și din pagina de pornire smash.ro făcând clic pe butonul “RSS” din partea dreaptă-sus a paginii (chiar deasupra de câmpul de căutare). De altfel, poți accesa fluxul RSS oriunde vezi linkuri “Abonare RSS” sau simbolul RSS despre care am vorbit la începutul tutorialului.

Aceste modalități de abonare sunt oarecum rudimentare. Există și software mai complex pentru citirea acestor fluxuri. Nu rămâne decât să copiezi adresa URL a fluxului RSS pe care vrei să-l introduci în respectivul soft și să configurezi fluxul după bunul plac. Adresa URL pentru fluxul general smash.ro este http://www.smash.ro/feed. Mai mult, pentru categoria “iphone” de exemplu, fluxul e http://www.smash.ro/teme/iphone/feed

Există un număr mare de software-uri de agregare; o listă se află aici, iar pentru alte lămuriri recomand acest articol. Multe dintre ele necesită instalarea în prealabil a unui software numit “Platforma .NET”, pe care îl poți descărca de pe situl web Microsoft gratuit.

Utilizatori iPhone. Pentru a accesa fluxurile de pe iPhone mișcarea e aceeași: trebuie doar introdusă adresa URL de mai sus pentru fluxul RSS corespunzător, dar fluxul se poate accesa și prin link direct ca într-un browser de computer. Pe iPhone, fluxul RSS va arăta ca în imaginea alăturată. Poți memora adresa (“Add Bookmark”) sau să adaugi o comandă rapidă spre flux în Ecranul principal.

Alte dispozitive mobile Dispozitivele mai noi (în special cele touch-screen) au toate agregatoare incluse, deci vei putea accesa conținutul fluxurilor RSS ca într-un browser normal. Pe alte dispozitive mobile, care nu au agregatoare incluse ori acestea nu acceptă formatul RSS al blogului (cum sunt Nokia N Series mai vechi), poți citi articolele smash.ro accesând acest link. Nu uita să adaugi un marcaj pentru a accesa fluxul direct din meniul telefonului ulterior. În plus, există și un număr de cititoare RSS freeware sau comerciale pentru sistemul de operare Symbian. (Sursa)