marți, 6 martie 2012

Decizii - Constientizarea exersata

Locul in care fiecare dintre noi ne aflam acum e rezultatul unor decizii. Succesul nu e rezultatul unei clipe singulare ci o succesiune de mici succese care acumulate dau un rezultat vizibil.Nici Insuccesul nu e rezultatul unei clipe singulare, ci tot asa, o succesiune de mici insuccese care acumulate explodeaza. Fiecare dintre noi a avut de luat decizii, mai mici, mai mari, in functie de moment sau de anotimpul vietii. Acum sincer, te-ai gandit vreodata ca daca ai fi luat alte decizii undeva in trecut, prezentul tau ar fi aratat alfel? Ma gandesc ca da!

Acum as vrea sa vorbesc un pic despre deciziile astea, folosind un pic lupa, facand un fel de zoom pe fiecare clipa. Pentru ca in fiecare moment luam decizii. In fiecare clipa creierul nostru trebuie sa ia decizii. Si sunt trei componente pe care trebuie sa le puna in aplicare. Asa functioneaza. Fiecare clipa e insotita in mintea noastra de un Focus, un Inteles si cel putin o Actiune

1. FOCUS – in fiecare clipa mintea noastra decide unde sa isi indrepte atentia. Chiar in momentul asta focul tau, atentia ta e indreptata spre cuvintele astea afisate pe pagina pe care o citesti. Si asta e o decizie. Focusul, atentia ta e rezultatul unei decizi.

2. INTELES – dupa ce mintea isi stabileste focusul, urmatoarea decizie este legata de ce inteles sa ii dea obiecutului. Ce poate sa insemne asta? Si ca sa revin la focusul de care iti spuneam, dupa ce iti concentrezi atentia asupra randurilor scrise vei lua o decizie, care e intelesul lor: au sens sau nu? Te enerveaza sau te inspira? Iti foloseste sau e inutil ceea ce citesti?

Poti sa decizi ca o problema te darama sau te intareste. E sfarsitul lumii sau un nou inceput. Tu decizi ce inteles sa ii dai. Si in functie de asta urmeaza, ce sa vezi, Actiunea.

3. ACTIUNEA – e ceea ce ai decis sa faci in urma intelesului pe care l-ai dat. De exemplu: cuvintele te inspira? Vei actiona prin a citi in continuare. Ai decis ca ti-e inutil? Vei inchide pagina.

Fiecare clipa are triada ei: FOCUS, INTELES, ACTIUNE. Viata ta se construieste pe decizii, pe decizii minuscule, luate moment de moment. Si asta iti construieste directia pe care o ai in viata, asta iti va da ca rezultat ceea ce traiesti si poti numi destinul tau. Iti vine sa crezi? Ca in fiecare clipa decizi ceva? Ca in fiecare clipa dai un inteles focusului tau si in functie de asta actionezi? Chiar si atunci cand ai o dilema si nu iei nici o decizie, tot ai luat o decizie: sa nu iei nici o decizie. Vorba lu’ Conu Caragiale: “Din aceasta dilema nu putem iesi, am zis! ”

Ce e mai fain e ca prin exercitiu poti sa ai alegerea asupra focusului tau, asupra intelesului pe care il dai evenimentelor, asupra actiunilor pe care vrei sa le faci! Am zis exercitiu? Asta am si vrut sa spun! Constientizare exersata. Sursa