joi, 15 septembrie 2011

Concert Yanni la Bucureşti

‘Nu uitati sa visati. Visele se pot indeplini. Noi avem puterea aceasta, doar ca e nevoie sa avem mai multa incredere in noi.’

Acestea au fost cuvintele care m-au atins la regalul muzical oferit de Yanni si formatia sa. Cineva a visat candva sa il aduca pe acest mare artist intr-un concert la Bucuresti. Si acest vis s-a implinit aseara.

Luna abia rasarea cand a Yanni a urcat pe scena, intr-un concert ce a marcat debutul turneului european ‘Truth of Touch’. Piesa dupa piesa, fiecare in parte cate o bijuterie muzicala, el ne-a daruit cate un colt de cer si ne-a purtat prin prin alte lumi. Cu ‘Nightingale’ (Privigehtoarea’) - cantec compus special pentru concertul din China si interpretat in Orasul Interzis - cu acordurile trepidante din ‘Storm’ sau cu melodioasele si tandrele atingeri ale clapelor si corzilor din ‘Acroyali’ sau ‘Felitsa’, melodia dedicata mamei sale, Yanni ne-a facut sa zburam, sa simtim magia muzicii si ne-a umplut sufletele de bucurie. Alaturi de Yanni, ne-au incantat cu talentul lor membrii formatiei: Alexander Zhiroff – violoncel, Benedikt Brydern – vioara, Charlie Adams – tobe, Dana Teboe – trombon, Gabriel Vivas – chitara – bass, James Mattos – corn francez, Jason Carder – trompeta, Lisa Lavie – voce, Lauren Jelencovich – voce, Mary Simpson – vioara, Ming Freeman – clape, Samvel Yervinyan – vioara, Sarah O’Brien – violoncel, Victor Espinola – harpa, Yoel del Sol – percutie.

‘Toate lucrurile extraordinare pe care le are omenirea acum au aparut la un moment dat dintr-un gand. Daca un om are puterea de a indeplini astfel de lucruri, toti putem face asta’.

Yanni, pe numele sau adevarat, Yiannis Hrysomallis, este unul dintre putinii artisti din vest carora li s-a ingaduit sa sustina un concert la Taj Mahal. Foarte apreciat la nivel mondial, artistul a acumulat mai mult de 35 albume de platina si de aur, cu vanzari totale de peste 20 de milioane de exemplare. Stilul sau muzical este frecvent descris ca fiind ‘new age’, desi el prefera termenul de ‘contemporan instrumental’.

Dupa India, in anul 1997 Yanni a fost singurul artist care a cucerit cu muzica sa Orasul Interzis din China unde a susinut un concert in fata unui numar impresionant de spectatori. In urma acestor doua experiente muzicale a rezultat ‘Tribute’ care a fost lansat, in acelasi an, in 1997.

‘Stiu ca omenirea trece acum printr-o perioada dificila. Imi doresc ca violenta sa inceteze si fiecare om sa aiba sansa de a trai o viata decenta. De fiecare data oamenii au reusit sa depaseasca obstacolele, stiu ca o vom face si acum’, a fost mesajul de final de concert al talentatului pianist si compozitor de origine greaca.

Luna era deja sus pe cer cand concertul s-a incheiat. La fel si sufletele noastre.

Multumim Yanni!

http://sheblogs.121.ro/firu-n_4/atitudini-despre-mine/2011/09/yanni-la-bucuresti-sau-cum-visele-pot-deveni-realitate/