marți, 12 iulie 2011

Interviu Lauri Porra - Stratovarius - Concert Sibiu 14 iunie 2009



Aflati pentru prima data in Romania, Timo, Matias, Lauri Jorg si Jens, intr-un cuvant - Stratovarius, au recunoscut ca Rockin' Transilvania este un proiect indraznet. Acestia au cantat, duminica seara, pentru sute de sibieni, pe Stadionul Municipal, apoi au acordat un interviu in exclusivitate Monitorului de Sibiu.

„Daca muzica vine din suflet, din natura, daca asterni pe hartie ceea ce simti, atunci nu are cum sa nu iasa un cantec bun“, Stratovarius

Reporter: Sunteti pentru prima data in Romania. De ce ati ales Sibiul si de ce Festivalul Rockin Transilvania?

Lauri Porra: Sincer, am auzit foarte multe despre Romania, mai ales despre Transilvania. Ce e drept, despre Sibiu nu auzisem foarte multe pana sa vin aici. Stiam doar ca este un oras germanic. Din acest motiv, ma asteptam sa fie un oras batran. De ce Rockin' Transilvania? Pentru ca am auzit ca este un festival tanar, care „promite“ si ne-a facut o foarte mare placere sa venim aici.

Rep.: Sunteti de cativa ani impreuna. Care sunt cela mai frumoase amintiri pe care le aveti legate de Stratovarius?

L. P.: Cred ca faptul ca am avut sansa sa calatoresc in toata lumea. Aceasta este cea mai frumoasa amintire pe care o avem impreuna. Este o viata foarte frumoasa, activa, mereu de neprevazut. Si imi place. Imi place pentru ca am ocazia sa cunosc oameni noi, sa intru in contact cu alte culturi, cu alte lumi. Acestea cred ca sunt adevaratele amintiri care merita pastrate.

Rep.: Aveti un nou album, „Polaris“. Cat de mult inseamna el pentru voi?

L. P.: Da, asa este. „Polaris“ este cel mai nou album Strativarius. Este de altfel si albumul nostru de suflet, intrucat am lucrat la el foarte mult si este „altceva“. Este un sound nou, care ne place tuturor si spun ca este altceva pentru ca am colaborat cu alt compozitor decat o facem de obicei.

Rep.: Ai spus ca pentru „Polaris“ ati muncit foarte mult. Ce inseamna mult?

L. P.: (Rade) Pai, ce sa zic... Stii cum e. Un an gandesti, un an muncesti. Deci cam doi ani, daca iei in calcul toate astea.

Rep.: Toate piesele voastre sunt compuse de altii sau aveti si creatii proprii?

L. P.: La noi e o chestie ciudata, ca sa ii spun asa. Cream ceea ce simtim. Adica nu exista o regula. Toti muncim si punem pe hartie ceea ce gandim, iar cand ne intalnim, scoatem fiecare din „buzunar“ ceea ce are. Incercam apoi sa le punem cap la cap si ne dam seama ca suna foarte bine ceea ce iese.

Rep.: Cat de greu este sa canti in Stratovarius?

L. P.: Este foarte greu. Este greu sa canti intr-o formatie. Esti tot timpul plecat, depinzi de ceilalti intr-o oarecare masura si trebuie sa te ridici mereu asteptarilor publicului. Si, pentru a face asta, trebuie sa ai teluri inalte. Poate prea inalte.

Rep.: Cum a fost primita prestatia voastra de la Rockin' Transilvania?

L. P.: Cred ca a fost foarte bine. Publicul a fost foarte entuziasmat si ne-a facut sa ne simtim excelent. Poate ca acest lucru se datoreaza si faptului ca ne aflam pentru prima data in Romania. Dar a fost foarte frumos. Consider, insa, ca cei care vin la concert ar trebui sa nu mai fie atat de captati de aparatul foto si de dorinta nebuna de a face fotografii. Daca mergi la un concert, trebuie sa simti, sa te lasi purtat de val. Nu sa vezi concertul prin ecranul aparatului foto sau al telefonului.

Rep.: Ati cantat in toata lumea. Cum percepe rock-ul publicul din Europa de Vest si cum este el perceput de catre romani? Ai simtit vreo diferenta?

L. P.: Cu tot respectul, pot spune ca cei din Europa de Vest sunt mai receptivi. Si nu spun asta pentru ca romanilor nu le-ar placea rock-ul, ci pentru ca in Vest exista o adevarata cultura a rock-ului. Acolo sunt foarte multi iubitori de rock, care au avut in familie rockeri si care au fost educati in acest spirit. Si in acest sens, cred ca cel mai elocvent exemplu este Finlanda.

Rep.: Dar per ansamblu, ce parere ai avut despre Festivalul Rockin' Transilvania?

L. P.: Este un festival tanar, care promite foarte mult si care sunt sigur ca va ajunge departe. Au venit nume mari ale rock-ului aici si acest lucru zic eu ca da un plus de valoare. Mai ales ca festivalul, practic, inca se formeaza.

Rep.:  Ai schimba ceva in festival?
L. P.: Nu. Totul a fost foarte bine. Poate doar locatia ar trebui sa fie alta. Stadionul este totusi un loc prea mare pentru un astfel de festival. Si aici ma refer strict la organizare. Daca stadionul este gol, sonorizarea are de suferit.

Rep.: Va veti mai intoarce la Sibiu?

L. P.: Sigur ca da. Poate chiar la anul, daca vom mai fi invitati. Este un oras frumos, cu foarte multi oameni simpatici si chiar mi-a facut placere sa ma aflu aici. Apropo, si berea voastra este foarte buna!

http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb/news/stratovarius_a_fost_frumos_66556.html