duminică, 4 iulie 2010

Herta Muller: Românii care gândesc diferit sunt priviţi ca duşmani

Laureata Premiului Nobel, într-un interviu pentru revista Corso, că nu este de acord cu foarte multe lucruri care se întâmplă în România şi că nu ar accepta o eventuală distincţie din partea ţării ei de baştină.


"În România, nu este normal să îţi critici ţara. Cineva care ţine la ţara în care trăieşte şi vede că lucrurile nu merg cum trebuie, e obligat, e de datoria lui să spună ce nu e în ordine. Restul mentalităţilor sunt rămase din dictatură. Orice om care gândeşte altfel, în România e perceput ca duşman. Nu adversar, ci duşman", afirmă Herta Muller în interviul acordat lui Marius Cosmeanu în revista Corso, ca răspuns la adresa celor care au criticat-o pentru "obsesia" faţă de tema dictaturii comuniste.
După ce a primit Marea Cruce de Merit cu Stea, cea mai înaltă distincţie civilă a statului german, scriitoarea spune că ar refuza o distincţie similară din partea statului român, în condiţiile în care nu este de acord cu foarte multe lucruri care se întâmplă în prezent în România. "Nici nu mai sunt cetăţean român, nu trăiesc în România şi lucrurile care îmi dau de gândit cu privire la situaţia din România sunt mult prea multe. Asta nu înseamnă că în Germania sunt de acord cu toate, dar, totuşi, sistemul este unul mult mai democratic în privinţa respectării drepturilor omului, a statului de drept, a respectării legilor, aspecte pe care le regăseşti în viaţa civilă", a declarat laureata Nobel.
Ea a mai criticat statul român pentru faptul că nu a făcut destul pentru a recupera moral erorile comunismului, intelectualii purtând aici o mare parte din vină. "Intelectualitatea din România nu prea este interesată de viața civică. Mulţi scriitori cred că fac parte dintr-o castă separată, care nu trebuie să se intereseze de lucrurile mărunte", a subliniat scriitoarea germană de origine română.
Chiar dacă n-a schimbat-o la nivelul personalităţii şi al vieţii interioare, premiul Nobel i-a impus, într-o oarecare măsură, un ritm de viaţă extrem de agitat, ceea ce a îndepărtat-o de adevăratul statut de scriitoare. "Eu am primit premiul pentru nişte cărţi. Cărţile ţi le scrii singur şi eşti scriitor abia atunci când scrii, când eşti la masa de scris şi stai în faţa unei hârtii sau a unui monitor. E o singurătate care îţi creează o problemă cu tine însuţi. Toate celelalte ţin de altceva, e o altă meserie", a declarat Muller.


http://cotidianul.ro/117610-Herta_Muller_Romanii_care_gandesc_diferit_sunt_priviti_ca_dusmani