marți, 18 mai 2010

Povestile orasului - Concurs de fotografie pe badorgood.com

Fotografia care se poate inscrie in aceasta tema se constituie intr-o fereastra deschisa catre oras si oamenii care definesc locurile, catre necunoscutii perceputi de cele mai multe ori ca fiind simpli trecatori, straini. Oamenii orasului pot fi priviti ca purtatori de povesti, spontani si expresivi in gesturi, cu grijile si zambetul de zi cu zi, ca prezenta sau ca lipsa decisiva, ca elemente definitorii ale unui loc care la randul sau este transformat si modelat constant, prin derularea efemera a timpului cotidian.

Orasul ca o mare scena pe care artistul fotograf o parcurge ca privitor si ascultator sensibil, cu simturile ascutite, ca martor, ca povestitor - constituie o resursa inepuizabila de inspiratie. Prin privirea asumata in registrul afectiv strainul se apropie, devenind cel care isi dezvaluie "o secunda" din viata, locurile dezvaluind secrete mici, orasul devenind un loc familiar, cunoscut, apropiat.

Criterii de postare:

In grup pot fi postate acele imagini care raspund intentiei poetice descrise. Am extins tema uneori improprie (ca si denumire si abordare) a “fotografiei de strada” prin propunerea unei categorii mai cuprinzatoare si mai flexibile, aceea a “orasului si povestilor sale” – “urban stories”, tradus deja (mai tehnic) in mediul fotografic prin “city life”. Acele imagini care abordeaza poetic viata orasului, intamplari in mediul urban, fotografia stradala, oamenii orasului si momentele lor efemere – depasind registrul pur tehnic al observatiei specific peisajului urban, sunt eligibile pentru a fi inscrise in grup. Momentul efemer, momentul decisiv, gesturi, trairi si intamplari carora le este fundal si martor tacut, corelate cu atmosfera urbana, lumina si umbra, starii si senzatii subiective care poarta amprenta unui loc anume – toate contin acel sambure fotografic cautat prin abordarea acestei teme.

Criterii de selectie:

Vor fi acceptate acele imagini care raspund criteriilor poetice descrise, echilibrat compuse, care “povestesc” si nu doar “prezinta”. Cromatica, focusul sau claritatea imaginii sunt lasate la indemana interpretarii poetice a autorului. Prelucrarile minime sunt acceptate (ton, contrast, saturatie), editarile si postprocesarile excesive nefiind necesare in abordarea acestui gen fotografic.

http://badorgood.com/grup/povestile-strazii-104