joi, 18 octombrie 2012

Radu Vanco

Când îl intrebi pe Radu Vanco (62 de ani), CEO în Silicon Valley, investitor, antreprenor şi proprietarul unui iaht impresionant, ce urmărește în viață răspunsul vine oarecum surprinzător: „simplitatea”.

„Cu mulți ani în urmă”, explică Radu, „am fost impresionat de cuvintele lui Pablo Picasso, care își dorea să fie foarte bogat, dar să ducă viața unui om simplu. Ce este adevărat trebuie să fie simplu și elegant  – este principiul care m-a călăuzit toată viața. Asta însă nu vine ușor. De multe ori în spate este foarte mult efort și creativitate.”

Radu a ajuns în Vale în 1985, după mai mulți ani de  dificultăți create de statul român de pe atunci. Inginer fizician, șef de promoție și doctorand la Politehnică, Radu a lucrat în Institutul de pe lângă IPRS Băneasa unde, printre altele, a creat primul circuit integrat pe scară largă (LSI) din România. De aici vin și alți ingineri români din Silicon Valley – un exemplu este Radu Bârsan, CEO-ul companiei RIO (puteți citi în acest dosar și povestea lui). De altfel, „cei doi Radu”, cum îi numesc mulți prin Silicon Valley, sunt prieteni de o viață, de pe vremea când studiau împreună Shotokan karate în România. Mai au încă o pasiune comună: amândoi au colecții impresionante de vinuri. „Dețin peste 6.000 de sticle – mult mai mult decât pot consuma în viața asta”, recunoaște Radu Vanco.

În 1993, Radu avea să ajungă vicepreședinte pentru design engineering la Catalyst Semiconductor, un producător de memorii flash. „Am fost un inginer pasionat, apoi am devenit manager, dar mă consider mai mult un lider, mai ales pe timp de criză”, se autodescrie Radu Vanco, explicând diferența dintre management și leadership.  A avut ocazia să demonstreze această calitate la scurt timp după ce a venit la Catalyst. Compania devenise publică, însă nu stăpânea pe deplin tehnologia. Defecțiunile unei părţi din produse au dus  la o criză majoră, în care valoarea acțiunilor a căzut la o zecime. Radu a fost desemnat să conducă un „task force” care să rezolve problema. „A fost extrem de dificil, dar am rezolvat criza.”

O nouă criză avea să apară patru ani mai târziu. Întreaga industrie de memorii a intrat în vrie, prețurile s-au prăbușit și Catalyst a început să raporteze pierderi de milioane. Acțiunile s-au prăbușit din nou, compania nu mai avea rezerve financiare și nu era capabilă să atragă finanțare. În cele din urmă a intrat în insolvență. Acesta este momentul în care Radu Vanco a fost numit CEO. „A trebuit să opresc imediat hemoragia financiară”, își amintește el acel moment critic. „A trebuit să reduc substanțial personalul, să renegociez datoriile cu furnizorii, să prelungesc termenele de plată şi extrem de multe alte lucruri.” Măsurile luate au avut succes și acțiunile au crescut de 200 de ori la un moment dat. În paralel cu cariera profesională, Radu a avut și o activitate antreprenorială cel puțin la fel de palpitantă. De când a venit în Statele Unite în 1985 a început să investească în real estate cu banii economisiți și din împrumuturi bancare. Cât a câștigat din imobiliare? „Spre sfârșitul anilor ’90 eram deja independent financiar”, spune Radu. „A fost visul meu din adolescență, când visam să ajung inventator independent, ca Edison.”

Reușita la Catalyst i-a crescut independenţa. „Au fost perioade în care câștigam peste un milion de dolari pe an ca CEO.” Mai târziu a vândut opțiunile primite: circa 10% din companie, pentru peste zece milioane de dolari. Au continuat și investițiile: Vanco deține mai multe clădiri și terenuri atât în SUA, cât și  în România. „O parte din banii rezultaţi îi folosesc să fac ce am visat”, spune el cu referire la WebVision Inc., noua companie din domeniul internet, pornită împreună cu câțiva investitori. Găseşte timp şi pentru pasiunea pentru sailing, navigând pe ocean pe propriul iaht cu pânze. „A fost cea mai mare curiozitate pe care mi-am satisfăcut-o cu banii câștigați.“ În rest, își trăiește viața încercând să urmeze sfatul lui Picasso. „Mai am însă de lucru la asta”, admite Radu zâmbind. (Sursa)