duminică, 20 mai 2012

"Utopicul": Corneliu Coposu - 98 de ani

Pe 20 mai ar fi implinit 98 de ani. Ma-nclin, domnule Coposu!

"Utopicul" este unul din numele de cod pe care Securitatea i l-a dat fostului lider ţărănist Corneliu Coposu, în dosarul de urmărire informativă de 38 de volume, întocmit în perioda 1960-1989, din însemnările a circa 500 de ofiţeri de Securitate. "

Era un utopic pentru că nu încetase să spună prietenilor, mai buni sau mai puţin buni, unii interpuşi, alţii, aş spune, prieteni de rea credinţă, nu înceta să spună că el luptă împotriva totalitarismului şi că el crede că România poate să devină democratică", a declarat, sâmbătă, la Zalău, Virgil Ţârău, vicepreşedinte al CNSAS, în cadrul unei prelegeri privind viaţa şi personalitatea celui supranumit "Seniorul".

Coposu era înregistrat cu microfoane în fiecare cameră

Acesta a subliniat că pentru Corneliu Coposu s-au folosit, încă de la mijlocul anilor '60, toate mijloacele de supraveghere disponibile, culminând cu instalarea de microfoane în fiecare cameră a apartamentului pe care acesta şi l-a cumpărat în Bucureşti. "În 1963 a fost deschis dosarul de urmărire informativă. El s-a închis, fireşte, în decembrie 1989. E un număr de circa 17.00-18.000 de file, care urmăresc activităţi cotidiene, dar şi activităţi profesionale sau hobby-uri sau spaţii în care Corneliu Coposu a evoluat. Sunt informaţii extrem de interesante despre lumea românească în termenii atitudinilor publice, a felului în care oamenii gândeau, a felului în care oamenii se manifestau, a felului în care oamenii au încercat să îşi administreze relaţia cu un regim totalitar, pentru că, deşi nu mai era foarte violent, acel regim era, în continuare, totalitar'', a precizat Virgil Ţârău.

L-a supravegheat o armată de oameni

Potrivit acestuia, în dosarul lui Coposu apar în jur de 500 de ofiţeri de securitate, pentru că Seniorul n-a fost urmărit la locuinţa sa, doar la locul său de muncă, doar în spaţiile publice în care a evoluat - librării, biblioteci, alte spaţii în care avea cunoscuţi - ci şi în medii private: partida de bridge sau prietenii de bridge, prietenii pe care i-a avut înainte a fi închis, puţinii prieteni pe care i-a dobândit după ce regimul comunist s-a instaurat.

Născut în 1914, la Bobota, Corneliu Coposu a fost un apropiat a lui Iuliu Maniu, al cărui secretar politic a fost începând cu 1940. În 1945, Coposu a devenit preşedinte al filialei PNŢ Sălaj, pentru ca în iulie 1947 să fie arestat, împreună cu întreaga conducere a PNŢ, în ceea ce s-a numit 'Înscenarea de la Tămădău'. În aprilie 1964 a fost pus în libertate, după 17 ani de detenţie, fiind angajat ca muncitor necalificat la Bucureşti. În ianuarie 1990 reînfiinţează PNŢ, sub titulatura Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, al cărui preşedinte va fi până la decesul său, în 1995. (Sursa)