Timp de 35 de ani a câștigat diverse premii atât ca profesor de liceu, cât și ca profesor universitar. Prima sa carte, Cele mai importante lecții de viață, a fost aleasă drept Cartea motivațională a anului de către Writer’s Digest.
Din 1992, dr. Urban a ținut discursuri în țară și în străinătate despre trăsăturile pozitive de caracter și despre relația lor cu îmbunătățirea vieții. El organizează workshop-uri pentru cadre didactice și vorbește studenților de toate vârstele, părinților, grupurilor de credincioși, organizațiilor umanitare și oamenilor de afaceri.
15 căi de a găsi scop, sens și bucurie în tot ceea ce faci
Cartea se împarte în 15 capitole, fiecare capitol dezvoltând o virtute sau acțiune ce te ajută să duci o viață împlinită. N-am să dezvălui despre ce e vorba în toate cele 15 capitole, ci am să scriu doar despre 4 dintre ele:
Răbdarea
După spusele autorului fiecare zi e un test de răbdare, de aceea răbdarea e o calitate ce trebuie posedată de fiecare om în parte . Hal Urban se referă la enervările de zi cu zi, însă cred că ar fi trebuit insistat pe un sens mai larg al răbdării. Cred că răbdarea e un punct cheie când depunem eforturi ca să schimbăm în viața noastră, iar schimbarea se încăpățânează să apară. Fără răbdare, am putea renunța.
Oricum, mi-a plăcut ideea autorului ce spune că n-ar trebui să stăruim în răbdare folosindu-se și de un citat foarte sugestiv: “Răbdarea are limitele ei. Du-o prea departe și devine lașitate.” (George Jackson).
După cum afirmă și autorul: “Să stai și să aștepți vremuri mai bune nu înseamnă răbdare. Se numește ignoranță sau lene. Răbdarea înseamnă să muncim din greu, în timp ce așteptăm ca eforturile noastre să dea rezultate.”
Dăruirea
Hal Urban pornește de la ideea destul de des folosită ce spune că pentru a putea primi, trebuie să începi să dăruiești. Sunt perfect de acord. Dacă stai să te uiți la oamenii de succes, vei observa că fiecare a obținut succesul dăruind ceva.
Vei afla că nu doar lucrurile pot constitui obiectul unui dar. Răbdarea, un zâmbet, empatia, chiar propria ta persoană pot fi daruri destul de “consistente”.
În plus, ca să fie sigur că mi-am învățat lecția, universul mi-a dat un exemplu foarte grăitor chiar când citeam acest capitol în parc.
Iertarea
Iertarea a fost o lecție pe care am învățat-o destul de anevoios. În plus, mai trebuie s-o repet din când în când. Acest capitol mi-a dezvoltat ideea de iertare pe care o aveam în minte și m-a ajutat să înțeleg beneficiile imense pe care ți le aduce aceasta. Citind acest capitol vei afla ce este și ce nu este iertarea; s-ar putea să fii surprins.
Rugăciunea
Înainte de liceu eram o persoană destul de religioasă. Mă rugam destul de des. Însă au trebuit să treacă ceva ani, ani în care hai să zicem că spiritualitatea nu era prioritatea mea nr. 1. ca să înțeleg cu adevărat rugăciunea. Însă despre acest subiect poate voi scrie mai pe larg cu altă ocazie.
Oricum împărtășesc foarte mult ideile lui Hal Urban privind rugăciunea. Majoritatea oamenilor se roagă destul de rar, iar când o fac, o fac de cele mai multe ori pentru a cere ceva. Și de multe ori uităm că există și rugăciuni de mulțumire, de laudă sau făcute pentru alții.
Hal Urban vorbește pe înțelesul tuturor ce este o rugăciune, de câte feluri este ea, cum trebuie făcută și la ce răspuns să ne așteptăm.
În afară de simplitatea cărții, mi-a plăcut mult ideea autorului de a-și susține ideile cu ajutorul citatelor. Dacă vei avea ocazia să răsfoiești cartea vei găsi o grămadă de citate. Mie îmi plac mult citatele și mi-a plăcut să găsesc în această carte citate pe care nu le-am mai citit niciodată.
Deasemenea am apreciat modestia autorului. O grămadă de autori motivaționali oferă rețete unice, căi sigure spre succes ș.a.m.d. Hal Urban declară sincer: “Nu am toate răspunsurile și nu vă spun că trebuie să faceți tot ce fac eu. Vreau doar să vă împărtășesc câteva lucruri care par să funcționeze în majoritatea cazurilor. Încercați-le, adaptați-le la nevoile dumneavoastră și renunțați la cele care nu vi se potrivesc.”
Cel ce va cumpăra cartea cu ideea că după finalizarea acesteia viața i se va schimba complet, va fi dezamăgit. “Alegeri care îți schimbă viața” nu e o carte neapărat practică, ci una ca dă noi puncte de vedere, dezvoltă idei pe care le aveai deja și îți crează o stare de împlinire în timpul lecturii. Eu chiar aș recomanda lecturarea acesteia ori de câte ori simți că pierzi controlul asupra vieții tale. Cartea îți va reda negreșit siguranța de altădată. Sursa: http://tophabits.ro