luni, 27 februarie 2012

Interviu cu Dan Andrei Aldea

Poliinstrumentist de mare valoare, Dan Andrei Aldea a crescut odata cu grupul Sfinx, fiecare aparitie scenica aducand in fata publicului o muzica de calitate atat de apreciata in acea perioada. In anul 1973, anticipand cumva plecarea definitiva in strainatate, Dan Andrei Aldea spunea: "Atata timp cat formatii ca Locomotiv GT sau Sirius din Ungaria, Ialla din U.R.S.S. ori ieslaw Niemen din Polonia pot da concerte si in alte tari, chiar daca valoric nu ne depasesc, noua nu ne mai ramane decat sa ne multumim cu ceea ce ni se ofera – cantatul intr-un local, eventual din strainatate. Ma doare mult faptul ca mari trupe ca Emerson, Lake and Palmer sau Johnny Winter au ocazia sa prezinte lumii pop-ului prelucrari dupa folclorul nostru, in timp ce noi nu putem face acest lucru desi suntem romani”. (Dan Andrei Aldea - Revista Flacara 1973). In anul 1981 Dan Andrei Aldea alege libertatea.


Rep: Buna ziua, domnule Aldea ! Sanatos?
D.A.Aldea: Sanatos, multumesc. Buna, Sandule! E mult de cind imi apareai zilnic in casa, pe Trapezului 9, eh?


Rep: Cum au fost primii ani in libertate?
D.A.Aldea: Buni si totodata rai. E bine sa poti respira liber. E rau s-o iei - pentru a cita oara! - de la inceput.

Rep: De la Electrecord la Aldea Productions, cat de greu a fost drumul?
D.A.Aldea: Usor n-a fost, de ce sa mint. Greselile facute...ma tem ca daca as mai trai o data, le-as repeta intocmai. Pe homepage-ul meu scriu despre mine: "I can look at the mirror" - si asta vrea sa insemne ceva, cred.


Rep: Este respectata valoarea in occident?
D.A.Aldea: In orice caz, infinit mai mult decat in Romania - fie Romania din vremea mea, fie cu atat mai mult cea de acum.


Rep: La ce sa ne asteptam in viitor?(proiecte in lucru)
D.A.Aldea: Ah, diferite proiecte mai mari sau mai mici, in diferite domenii. De pilda, am de produs citeva ore de muzica araba, si am de gind sa realizez acest proiect cit de bine pot, ca de obicei - asa ca de o luna studiez zi si noapte la instrumente ca durbakke, kamanjah, mijwiz sau alte asemenea dihanii, si citesc in draci Omar Khayyam, Khalil Gibran sau asemanatori.


Rep: Unde putem asculta muzica lui Dan Andrei Aldea?
D.A.Aldea: In Romania nu prea ajunge. Si cea care ajunge in Romania, tot afara sfarseste - cum s-a intimplat la summit-ul de la Bucuresti, unde materialul promotional al Romaniei, oferit tuturor sefilor de state, a continut un album cu fotografii si un CD cu muzica romaneasca - CD pe care s-au aflat trei cantece. De unde pana unde ... toate trei, sunt productiile mele. Sigur ca nu mi-a cerut nimeni acordul, sigur ca ma simt onorat, dar pe de alta parte ma intreb de ce nu le-au dat sefilor de state un disc cu manele, daca voiau sa-si faca oaspetii straini o impresie reala despre Romania de azi.

Unde ma poate asculta cineva? Daca ati fi fost in Germania, ati fi putut auzi chitara mea cite 8 ore in fiecare noapte, ani de-a randul, pe Bayern 3, de pilda. Ati fi putut auzi chitara mea doi ani la rand pe semnalele emisiunilor la Bayerische Rundfunk. Daca ati fi fost in Japonia, am avut o productie care a fost mult timp number one acolo pe vremuri, cu o tinara foarte talentata pe atunci, Melanie Bender. Aceeasi productie a fost pentru scurt timp si number one in USA. Despre quadruplul CD "Goethes Faust", la care am lucrat doi ani, gasiti zeci de surse pe internet. Am avut productii in charts, si nu numai in Germania. Mai si cant live destul de mult, si deseori am spectatori din Austria, Elvetia sau Danemarca, care bat sute de kilometri sa ma vada, caci au auzit din gura-n gura. Proprietarul unui club legendar de aici scrie pe internet ca as fi "wohl besten Gitarristen und Geiger der Europäischen LiveMusic-Szene DAN ALDEA" - orice-ar insemna cuvintele "wohl" sau "besten" pe romaneste.

Poate n-ar fi neinteresante nici discurile grupului Saragossa Band, pe care le imprim de unul singur de 15 ani incoace - grup care, cind apare la televizor, se intrerupe emisiunea caci nu mai poate continua de urale si ovatii - scena vazuta de mine mai mult decat o data. Lista poate continua la nesfarsit. Deci singurul mod de a ma auzi ar fi prin efort personal al fiecaruia.
Sa fim cinstiti, interesul romanilor pentru muzica mea nu e intr-atat de mare incit sa se suie in masina si sa bata drumul pina in Germania doar ca sa ma vada cantand (caci acum e libertate de miscare, lumea are bani cu duiumul) - cum a facut-o un oradean pe nume Horia Popa, de exemplu. Nu e nici macar atat de mare incat romanul sa faca o cautare pentru "Dan Aldea" in Google, sau sa intre pe homepage-ul meu ( http://www.dan-aldea.de ) ca sa se informeze. Cine crede altfel, se minte singur. Singurul interes al romanului in ceea ce priveste numele Aldea, e sa fabuleze pe YouTube ca "stie el precis ca Aldea are probleme cu legea, ca Aldea e homosexual, ca Aldea a fost de 5 ori la dezalcoolizare etc". Ceea ce arata ca toti iesim in castig: dumneavoastra veti fi avut artistii pe care vi i-ati meritat, iar eu aici am publicul pe care mi-l merit.

Rep: Un gand pentru cititorii Mondonews !
D.A.Aldea: Fratilor/surorilor, sanatate si belsug, sa aveti parte de muzica frumoasa si, vorba unei cantarete de pe vremuri, sa fiti iubiti de jumatatile "femenile", respectiv "mascunile"!

Data: 25.08.2008 / Sursa: Alexandru Marinescu, www.mondonews.ro