vineri, 16 decembrie 2011

MBL Radialstrahler – revoluția sunetului sferic

În limba germană, Radialstrahler înseamnă “a emite un semnal circular”, iar acesta este principiul după care sunt construite difuzoarele companiei germane. Tehnologia nu folosește difuzoare convenționale, în care vibrațiile unei membrane sunt amplificate în interiorul unei incinte acustice, ci un sistem ovoidal format din mai multe lamele care pulsează.

Lamelele din care este construit fiecare ovoid sunt confecționate din fibră de carbon sau un aliaj de magneziu și aluminiu, în funcție de proprietățile acustice ale fiecărui material și a aplicabilității lui pe o anumită frecvență.

Datorită formei sale, acest tip de difuzor oferă o proiecție acustică spațială excepțională, fiind greu de egalat de difuzoarele clasice. Primele încercări de a crea un difuzor pe această tehnologie au avut loc la începutul anilor ’80, când inginerul Wolfgang Meletzky a realizat primul prototip Radialstrahler, format din trei difuzoare ovoidale, fiecare pentru câte un segment al spectrului audio: sunete joase, medii și înalte. Pentru a varia sunetul obținut, fiecare dintre cele trei ovoide avea o dimensiune diferită: cea dedicată sunetelor înalte era de dimensiunea unei mingi de ping-pong, cea pentru sunete medii de dimensiunea unei mingi de fotbal, iar cea pentru bass avea un diametru de câteva zeci de centimetri.

Actualul vârf de gamă, numit MBL Radialshtrahler 101 X-treme, impresionează în primul rând prin dimensiunile foarte mari: 186 de centimetri înălțime și 265 kg greutate. Fiecare exemplar al modelului 101 X este compus din două corpuri separate: unul pentru sunete medii și înalte și unul dedicat exclusiv bass-ului, bazat pe difuzoare convenționale. Greutatea totală a unui astfel de asnamblu se apropie de jumătate de tonă, deci este foarte important ca ele să fie poziționate pe suprafețe rezistente și stabile. Designul se axează pe forma unică a difuzoarelor, acestea fiind complet expuse, fiind protejate doar de o cortină de filamente negre.

Compania germană produce și o serie de amplificatoare, preamplificatoare și CD-playere, care completează difuzoarele Radialstrahler și oferă un nivel optim al performanței acestora. Mai multe detalii pe mbl.de.

Sursa: http://www.stylereport.ro/hi-tech/mbl-radialstrahler-revolutia-sunetului-sferic