joi, 1 decembrie 2011

5 Cărţi foarte bune despre time management

1. Getting Things Done de David Allen

getting-things-done-coverEste probabil cea mai cunoscută carte despre productivitate şi time management şi a dat naştere unei întregi industrii şi obsesii în cultura americană.

Este un bestseller cu milioane de exemplare vândute în toată lumea şi tradusă în foarte multe limbi. A fost prima carte citită despre managementul timpului şi probabil şi cea mai de impact.

Cartea prezintă nişte principii foarte simple şi te învaţă să faci o delegare eficientă.

O găsim la Okian, cu 282 de pagini pline de sfaturi utile.

2. The 80-20 Principle de Richard Koch

principiul-80-20Este o carte interesantă despre cum putem face mai multe cu mai puţin efort. Dacă vrei să aplici dinainte principiile cărţi direct asupra acestei cărţi îţi recomand să citeşti capitolele 1, 2 şi ultimul capitol care reprezintă acel 20 % pentru a realiza 80% din rezultate.

Ca orice carte ce vorbeşte despre principiul 80/20, este inspirată din principiul descoperit de economistul italian Vilfredo Pareto, în care afirmă că 20% din populaţie controlează 80% din averea unei naţiuni.

Cartea o găsim în limba engleză tot la Okian, are 304 pagini, dar îţi recomand să citeşti doar capitolele ce ţi le-am enumarat un pic mai sus.

3. The 4 Hour Work Week de Tim Ferriss

the4hourworkweekEste o carte care vorbeşte despre acei 20% pe care trebui să îi faci pentru a reuşi 80% din rezultate în afaceri. Deşi cartea lui Tim Ferriss a fost respinsă de 16 din 17 publisheri, a devenit un bestseller internaţional, care la fel ca şi GTD a lui David Allen, a dat naştere unei întregi mişcări “The New Rich”, persoane care au ca şi interes principal lifestyle design.

Deşi unele pasaje pot părea poveşti fantastice, această carte merită a fi citită pentru a surprinde nişte principii esenţiale de cum poţi câştiga mai mult timp, cum poţi să creşti afaceri cu un minim de efort şi cu un maxim de rezultate, cum anume să te fereşti de avalanşa de informaţii care există acum şi cum poţi citi mai repede cu un exerciţiu de doar 20 de minute/zi.

Îţi spun sincer că este una dintre cărţile care m-a marcat cel mai puternic şi este un clasic în gândirea outside the box privind felul în care ar trebui să ne organizăm viaţa.

O găseşti la Okian în limba engleză dacă doreşti să o citeşti în limba în care a fost scrisă sau în română tradusă de cei de la Editura Minerva.

4. Execution de Larry Bossidy şi Ram Charan

execution-coverConsiderată cea mai bună carte despre execuţie în general, este recomandată printre executivi şi oameni din corporaţii şi multinaţionale.

Este o carte care se focusează pe leadership-ul în cadrul companiilor mari, cei 2 autori considerând că execuţie reprezintă veriga lipsă dintre aspiraţii şi rezultate.

Ţinând cont că mediul corporatist este un mediu încărcat cu multe orgolii şi politici interne, care se reflectă în capacitatea de a genera rezultate în exterior, această carte poate reprezenta o gură de aer proaspătă pentru cei care cordoonează echipe de corporatişti.

O poţi cumpăra în limba engleză de pe Amazon Uk, nu am găsit-o în indexul de la Okian. Din ce am citit despre această carte şi despre cei care o recomandă, am observat că este recomandată şi de trainerii profesionişti, inclusiv de către cei de la TMI România.

5. Eat That Frog de Brian Tracy (ediţia din 2008)

eat-that-frogAceastă carte nu reprezintă o filosofie asupra felului în care ar trebui să îţi organizezi timpul, ci este o colecţie de exemple destul de practice şi modalităţi prin care tu poţi salva mai mult timp.

Peste 400.000 de exemplare au fost vândute din această carte şi a fost tradusă în peste 20 de limbi. Brian Tracy, unul dintre experţii în comportamentul uman şi în influenţarea sinelui, oferă în această carte 21 de metode eficiente de a evita procrastinarea şi de a face mai mult în acelaşi timp.

Este o carte plină de metafore şi exemple, care să te înveţe mai practic ce poţi face ca să devii mai eficient.

O găsim în limba română publicată de către cei de la Curtea Veche şi în limba engleză, vândută de cei de la Okian, având doar 128 de pagini, cum este şi normal de altfel, adică să o citeşti şi să o aplici cât se poate de repede.

Acestea sunt principalele mele recomandări atunci când vine vorba de cărţi despre managementul timpului şi task management.

Sunt convins că mai există ceva titluri foarte bune pe acest domeniu, dar cred că pentru început sunt exemplele cele mai relevante.

http://1cartepesaptamana.ro/carti-time-management/#more-1338