joi, 24 noiembrie 2011

Marcel


Sunt... sub impresia emotiilor ultimilor zile, care au insemnat pentru mine un enorm sir de trairi.
Am trecut pe rand, de la speranta la neputinta, de la furie la dezamagire, de la oboseala surda la simtul datoriei, fata de tot ce-au insemnat pentru mine 31 de ani traiti cu mici perioade de absente alaturi de o mare personalitate umana.
In subconstient refuz sa accept, realitatea cruda! Este o lupta intre amintiri, vise implinite, proiecte in curs, zeci de planuri incepute si nefinalizate sau aduse aproape de punerea-n opera. Refuz sa cred ca nu mai suna telefonul, unde aparea minuscul....YO4CVR....dupa un salut scurt, auzeam..."ce faci? hai sa......" Nu conta ce!... De regula, vorbeam pe drum.

Nu pot descrie in cateva cuvinte, cei 31 de ani!...ca sa pot scoate in evidenta caracterul unui om.

S-a nascut la 5 mai 1961,intr-o familie modesta,adusa in Galati, dintr-un sat de la poalele muntilor Vrancei, de inceputul investitiei de la combinatul siderurgic. A inceput de mic sa activeze la cercurile casei pionierilor, la radio unde instructor era YO4BJB, George Saveanu, mai apoi la "vulpi", la Aurel Juganaru. A ajuns intr-o "finala" la TVR., unde a fost remarcat de arbitru, care era!!.... YO3RD. Se pare ca aceste "repere" i-au influientat hotarator,destinul.
Ne-am cunoscut in 1976 la liceul C.F.R. din Galati.,unde am fost colegi de an, si de o groaza de "ghidusii" Era prin excelenta o minte sclipitoare.La orice problema legata de electronica, la el gaseai rezolvarea. Erau anii cand am inceput sa facem circuite imprimate desenate cu vopsea de la....tipografie. (era peste gard!) Asa ne-am imprietenit.Experimentam amplificatoare audio.Nu ne multumea puterea unui magnetofon ZK246...si am "trecut" la marirea puterii,chiar daca mai aveam putin si intram in "conflict" cu...conducerea. Apoi a urmat acel frecventmetru cu tuburi nixie...ptr a carui "rezolvare"...trebuia un cristal de quart. Astfel, eu l-am cunoscut pe Ioan Victor YO4BII...

Rezolvarile micilor probleme de atunci aveau sa-l formeze in rezolvarea problemelor vietii. Am terminat liceul in '80. Dupa armata, a intat la facultatea de telecomunicatii si transporturi feroviare.A facut studii referitoare la aplicatiile luminii polarizate,La terminare, a luat repartitie in ...Galati. A lucrat un timp ca sef de district la "gara8"...(poarta comerciala a galatiului)... pot sa va marturisesc cu toata raspunderea, DE CE, a plecat de la gara. Propusese,sa inlocuiasca lentilele fresnel colorate ale semnalelor cu....LED-uri .
Solutie care acum e!....la moda!
Asa a intrat in conflict...cu instructiunile C.F.R.-ului,dar mai ales cu cei care le administrau. Spirit de luptator...a sustinut ideea...pana cand a realizat ca de fapt,promovarea ideii aducea atingere unor "interese" .Atitudinea l-a dezamagit, dar nu l-a infrant. L-au trecut pe "linie moarta" intr-un birou. Asa l-a prins anii '89. In '90 pleaca definitiv "de la gara" , la Romlotus unde, a lucrat la montarea echipamentelor de calcul, care incepusera sa "curga" vertiginos in Romania acelor ani. Nu-si gasea locul. Desi invata cate ceva din modul cum se fac afaceri ...in Romania, si cum se conduce o firma, imi aduc aminte, ca la o intalnire se simtea jenat de situatie.
"- Hai sa facem ceva"!
"-Ce!?"
Atunci s-a nascut ideea sa infinteze BMV 39 s.r.l. Facea reprezentanta pentru Radiotel. A infiintat printre primii impreuna cu Y04CCD, si subsemnatul reteaua de pagerare, cu linck-uri in 70 de cm (cu o antena de constructie proprie yagi cu 7 elem) si spreadere in 2m,in Galati., Braila, Tulcea, Tecuci, Marasesti, Adjud,..pana la Bacau .Am activat impreuna repetoarele navale de la Braila si Tulcea. La repetorul din Braila a folosit prima data antene de constructie proprie, montate in faza pentru a acoperi sectorul navigabil al Dunarii de pana la Tulcea si pana aproape de Calarasi.
Astfel s-a nascut ideea ca putem "produce" antene. Am proictat un analizor de raspuns al impedantei cu frecventa de la 0.5 Mhz, la 2,7 Ghz. M-a sustinut tehnic in anii '97 cand am pus in functiune mx294 si 296. A sustinut ideea ca putem produce cate ceva ca si radioamatori. Benzile radioham fiind doar teren de experimentare, cum de altfel este in vest. Importase doua plotere. Cel mare urmand a-l sustine pe cel mic. Intentiona sa producem un echipament radio pentu banda de 27 Mhz., cu aplicabilitate in domeniile pietii. Realizasem cateva montaje in tehnologie smd,si ne ne-am convins ca putem incerca. A realizat reteaude S.C.A.D.A din reteaua de termoficare a orasului., si de automatizari din combinat de la uzina aglomerare furnale, si uzina cocso-chimica.
Realizase un prototip de tastatura antiex si a fost propusa celor de la Zenitel, pentru aplicatii industriale. In 2006 am cablat pentru investitia de la Calarasi reteaua de interfonie, si radio un sistem integrat de apelare a oricaror abonati din cele doua retele, sistem care a fost pe placul celor din Franta. Urmarea a fost aceia ca am fost invitati sa implementam aceleasi sisteme in Olanda si Franta, unde participase de curand la negocierea contractului.
Avea deosebitul charm de a strange in apropiere oameni de valoare, el insasi fiind o valoare. A sustinut in mod constant radiamatorismul in Romania prin participarea la mai toate intalnirile mai mult sau mai putin "tehnice"...
Era un om de generozitate si o modestie iesita din comun.

Si cu toate acestea!.......
In ziua de 5 octombrie am primit un telefon.........Ultimul cu YO4CVR ! - Viorel Tepelus, YO4RHY

http://www.radioamator.ro/info.php?id=37

Pentru ca 'suntem, unii dintre noi, nemuritori si mostenim pamintul, ne ardem in motiuni si excluderi' ne simpatizam 'ca sarea in ochi' si simtim cum se duce pamintul de sub picioare ca un presh tras repede de cei cu minte mai agera sau cu ticalosie suplimentara si congenitala.
In lupta asta oarba mostenim vulgaritate si tembelism, ticalosie si minie, nerabdare si iutime, razbunare si otrava, dorinta fiind sa ii ingropam noi ca sa nu ne ingroape ei.
La groapa tot ajungem clar dar pina atunci, unii huzuresc si altii se chinuie dupa un algoritm si un calcul numai de Dumnezeu stiute si socotelile Lui sunt suficient de coplesitoare.
Si nu stiu cum se face ca Dumnezeu ii ia repede pe cei buni si ne lasa aici, la suprafata si nu stiu daca neaparat nu e iadul, vecinatati nedorite sau obligatorii, pe care, pentru a ramine crestini, parca e necesar sa le si intorci dragostea.
Cam dificil Doamne si tare alambicat, ca bine le mai inchegi!
Printre recent disparuti, in ritualul trist al sufletului meu, se afla si pierderea dintre vii a lui Marcel Pisica, om integru si de caracter, tata de familie si iubitor de semeni, printre care onorat m-am numarat.
Nu stiu cum sa pling, parca doar cu lacrimi e prea putin, parca doar in cuvinte e saracacios.
Ce se intimpla in razboiul asta pervers cind lupul face fratii cu oaia si varza nu trebuie sa isi faca griji pentru ca s-au dat oile la snacks uri?
Umbra numelor celor pierduti sade sa fie acoperita doar de buna noastra amintire si de frumosul nostru gind de recunostinta, ca Dumnezeu, in marinimia Lui, ne-a oferit privilegii de a cunoste pe atit de scurt timp, oameni atit de extraordinari.
Doamne cind ajunge Marcel la Tine pune-l sa iti cableze Raiul si sa iti puna camere si senzori ca altfel vin americanii peste Tine cu Globalizarea si nu mai ai ce face apoi, ai sa bei in plin Post, Coca Cola.
Mai pune-l sa iti dezvolte reteaua de comunicatii ca era mare radioamator si era un profesionist in electronica, iubindu-si meseria ca un copil in pragul pasiunii, iubindu-si nevasta ca un pasional in pragul iubirii si fiind tata cu fiul sau precum TU stii ce inseamna un adevarat parinte.
Cred ca de asta ii iei la tine pe cei deosebiti, ca sa stim cine ne pot fi exemple, nu-i asa?

http://cpoalelungi.blogspot.com/2007/10/marcel-pisica.html