vineri, 18 noiembrie 2011

Ce ai vedea dacă zidurile ar fi de sticlă

Noua campanie organizată de către PETA, o cunoscută organizaţie americană ce militează pentru drepturile animalelor, este susţină de către Paul McCartney, fostul membru al formaţiei The Beatles. Sloganul sub care se desfăşoară este "Dacă abatoarele ar avea pereţi de sticlă, toţi am fi vegetarieni", ea fiind însoţită de un film şocant în care sunt prezentate tratamentele la care sunt supuse animalele crescute în ferme şi metodele prin care sunt sacrificate.

McCartney relatează pe parcursul filmului diferite aspecte ale felului în care sunt tratate animalele din ferme sau din crescătorii, de la găini, la porci şi vaci. "Animalele crescute în ferme moderne şi ucise în abatoare îndură dureri aproape inimaginabile. Sper că odată ce veţi vedea cruzimea de zi cu zi implicată în creşterea, transportarea şi uciderea animalelor pentru mâncare, vă veţi alătura milioanelor de persoane care au hotărât să renunţe la carne, pentru totdeauna", spune McCartney.

După spusele sale, găinile şi curcanii sunt cele mai abuzate fiinţe de pe Pământ. Ele trăiesc înghesuite, sunt forţate să stea în propriile excremente şi sunt crescute atât de mult, atât de repede, încât multe nu îşi mai pot susţine propria greutate. După ce nu mai pot să producă ouă, păsările sunt înghesuite şi transportate în condiţii greu de imaginat către abatoare unde sunt agăţate cu lanţuri de picioare, iar gâturile lor sunt tăiate, în cele mai multe cazuri, în timp ce sunt încă conştiente.

Lucrătorii din ferme sunt plătiţi cu sume mici şi de multe ori sunt lăsaţi nesupravegheaţi. O serie de cercetări recente cu privire la comportamentul persoanelor care lucrează în abatoarele speciale pentru găini şi curcani au scos la iveală comportamentul şocant al acestora, mai spune McCartney.

El explică cum porcii sunt mai inteligenţi decât câinii, depăşind chiar şi primatele la unele activităţi, cum ar fi operarea unor jocuri video interactive. Ei prezintă, de asemenea, activităţi cognitive peste cele ale unui copil de 3 ani. În ferme însă porcii sunt înghesuiţi, iar purceii care prezintă deficienţe sunt omorâţi pe loc de către lucrători, prin lovirea lor violentă de duşumea, spune fostul Beatles.

Purcelele sunt folosite ca simple maşini de înmulţit, fac pui pe bandă rulantă, fără a avea niciun fel de condiţii pentru acest lucru. Porcii, îngrăşaţi în mod nenatural, sunt transportaţi la abatoare unde sunt electrocutaţi înainte de a fi ucişi. Dar acest lucru nu are în cele mai multe cazuri efect, animalele fiind încă conştiente în momentul în care sunt ucise prin tăierea gâtului, continuă McCartney

Vacile, crescute pentru carne şi lapte, trăiesc după o dietă specială care le maximizează producţia. Sunt continuu gestante pentru a putea să dea lapte pe tot parcursul anului şi sunt mulse de mai multe ori pe zi.

"În prezent, vacile sunt tratate ca nimic mai mult decât maşini de lapte. Unele dintre ele sunt manipulate genetic pentru a produce de 10 ori mai mult lapte decât ar avea nevoie viţeii lor", spune McCartney în timpul filmului, adăugând că atunci când nu mai sunt productivele ele sunt trimise la abator, unde, asemenea porcilor, sunt electrocutate şi apoi ucise.

Conform cercetătorilor, peştii deţin la rândul lor inteligenţă şi au personalităţi distincte. Cu toate acestea, miliarde dintre ei sunt prinşi cu ajutorul năvoadelor, iar apoi sunt încărcaţi pe nave unde mor fie sufocaţi, fie striviţi sub greutatea celorlalţi. În crescătorii, circa 40% dintre ei mor înainte să ajungă la vârsta la care sunt ucişi pentru vânzare de către producători.

La finalul filmului, Paul McCartney atrage, de asemenea, atenţia cu privire la bolile care pot fi contactate mâncând carne şi produse care provin de la animale şi păsări. După cum explică el, consumul de peşte este principala cauză a toxiinfecţiilor alimentare şi singurul mod în care omul poate intra în contact cu mercurul, substanţă deosebit de periculoasă ce poate duce la apariţia a numeroase probleme neurologice.

Producătorii de carne sunt responsabili şi de răspândirea bolilor precum gripa aviară sau boala vacii nebune, pune în final McCartney. Produsele din carne pot fi contaminate şi ele cu diferite bacterii deosebit de periculoase pentru om, cum ar fi salmonela sau E coli. (Sursa)