Este pur şi simplu incredibilă sărăcia reflectării pe Internet a Memorialului Durerii, realizarea impresionantă a Luciei Hossu Longin, pagina cea mai onorabilă a istoriei televiziunii române din ultimii 15 ani. Vom suplini această lacună. Spicuim aici câteva reflectări accidentale.
"În anul 1993 împreună cu realizatoarea TV Lucia Hossu Longin s-au realizat, în cadrul serialului documentar Memorialul durerii, două filme: Deportatii din Banat, transmise pe postul national TVR1."
"Elisabeta Rizea exista pentru noi doar de 11 ani, atunci cand, la o ora tarzie din noapte, a aparut pe ecranele televizoarelor in emisiunea "Memorialul Durerii", episodul intitulat "Femei in timpul regimului comunist". Adevarurile sunt rostite in soapta, pentru a nu trezi constiintele care dorm... Chiar obturate, marturiile Elisabetei Rizea au venit ca un fulger peste nepasarea generala, scotand la lumina spatii interstitiale nebanuite.O taranca de 80 de ani povesteste lumii (in 1992) o istorie personala absolut fabuloasa, o istorie a rezistentei neclintite si a suferintei transformate in destin. Fara urma de patetism sau autovictimizare"
"În interviul pe care realizatorii serialului "Memorialul durerii" au reuşit să il ia în 1991, Alexandru Nicolschi, ajuns la 76 de ani, arătînduse sîcîit de acuzele care i se aduceau pentru exterminarea în închisori a miilor de români, a dat din mînă a lehamite şi a răpuns: "Lăsaţi că ştiu foarte bine cum a fost acolo. Am stat şi eu la închisoare!". Nu a precizat că pentru spionaj în favoarea URSSului."
"- Vi s-a parut mai grea puscaria de la Oranki sau cea de la Aiud?
- Cea de la Oranki! La Aiud era civilizat. Te pedepsea, dar nu te omora. Au fost perioade cand te omora, dar in general iti respecta drepturile tale. A vorbit intr-o seara, la ''Memorialul durerii'', directorul puscariei de la Aiud, colonelul Craciun..."
"Joi, 6 noiembrie 2003 programul TVR 1 a difuzat filmul "Sighet - un muzeu viu" de Alexandru Munteanu. Echipa condusa de Lucia Hossu-Lngin, care de ani de zile realizeaza "Memorialul Durerii", a fost prezenta si anul acesta la Sighet, iar filmul se constitutie din imagini si interviuri filmate la Scoala de Vara din iulie 2003."
"Ultimul episod din «Memorialul durerii», dedicat revoltei muncitorilor brasoveni, care si-au invins frica in acea duminica a lui noiembrie 1987, mi-a readus in minte ceva semnificativ, cred, pentru modul in care unii dintre noi au reactionat atunci cand au aflat ce se intamplase la Brasov."
"In urma afirmatiilor presedintelui director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTV), Valentin Nicolau, la adresa realizatoarei Lucia Hossu-Longin si a documentarului "Memorialul Durerii", a carei autoare este, in Televiziune se prefigureaza un nou scandal. Cunoscuta jurnalista a fost numita "marul gaunos" al colectivului din Calea Dorobantilor "care trebuie grabnic inlaturat" impreuna cu emisiunea pe care o realizeaza, respectiv "Memorialul Durerii". Lucia Hossu-Longin ne-a explicat ca Studioul TVR Cinema, in care lucreaza de 25 de ani, a fost supus unei campanii de hartuire. "Memorialul" si documentarele realizate in sectia coordonata de ea au fost mutate fie la miezul noptii, fie li s-a scurtat durata si, deoarece inregistrau audienta chiar si in aceste conditii, acum se incearca suspendarea lor, iar studioul a fost transformat intr-o subredactie. Realizatoarea spune ca a incercat sa comunice cu Valentin Nicolau, insa unica modalitate a fost o scrisoare deschisa. "
"În programul vizitei Părintelui Calciu a figurat şi un interviu acordat Televiziunii Române, dnei Lucia Hossu Longin pentru "Memorialul Durerii", care va fi difuzat în emisiunea din data de 8 aprilie."
http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/mdurerii/default.asp.htm