Ca intr-un soi de pact tacit, nemtii, francezii si englezii au omis sa introduca in manuale o intamplare unica in istorie: in frigul iernii din 1914, in plin razboi, inamicii au lasat jos garda. Un astfel de scenariu i-a suras francezului Christian Carion, care a regizat, in 2004, „Joyeux No‘l”/”Craciun fericit!”.
Era seara de Ajun si brazii rasareau unul cate unul pe marginea transeelor germane, scotienii cantau la cimpoi, iar francezii ciocneau un pahar in liniste, cu arma in mana. Sovaitor, un tenor neamt incartiruit se indreapta cantand spre transeele britanicilor, acompaniat incet de cimpoaie. Soldatii ies uimiti si tematori din santuri si isi dau mana intr-una dintre cele mai incredibile povesti de Craciun. In ziua aceea memorabila au jucat fotbal, au cantat si au baut ca-ntr-o zi de vacanta in vremuri pasnice.
Incredibila noapte din 1914
Pare o istorie romantica, cu mesaj umanist, fabricata in „uzinele” Hollywood, insa e cat se poate de reala. Pana acum doi ani, niciun regizor n-a exploatat filmic o istorie cu atata potential cinematografic. „In 1993, dintr-o intamplare, am descoperit o carte: „Batailles de Flandres et d’Artois 1914-1918”, de Yves Buffetaut, care m-a bulversat”, povestea regizorul Carion.
Fraternizarea dintre dusmani a fost consemnata in mai multe volume de istorie, insa nu si in manuale. Dovada a noptii miraculoase in care dragostea de oameni a invins razboiul stau zecile de scrisori trimise ulterior de pe front de soldati si interceptate de superiori.
Generalii celor trei tabere s-au „infiorat” de gravitatea unui asemenea pact nerazboinic, fie el si pentru o noapte, asa ca masurile au fost drastice. In convoaie „disciplinare”, soldatii si capitanii lor au fost trimisi in primele linii, pe post de „carne de tun”.
Si totusi, istoria adevarata are mai mult romantism decat si-ar fi putut permite sa insereze un senarist: kaiserul Wilhelm al II-lea insusi trimisese brazi de Craciun pe frontul german cu mesajul: „Nici pe timp de razboi nu trebuie sa pierdem aceste valori”.
Nominalizat la Oscar si Globul de Aur
Cand s-a apucat de regizat „Craciun fericit” - o coproductie europeana cu actori francezi, germani, scotieni si sute de figuranti care cerea o „mana sigura” pe platou - regizorul Christian Carion (44 de ani) mai facuse un singur film, „Cu o randunica nu se face primavara”, in 2001. „Joyeux No‘l” i-a adus cineastului notorietatea: filmul a fost proiectat in Festivalul de la Cannes din 2005, a fost nominalizat la Globurile de Aur in 2006, apoi la Oscarurile pentru cel mai bun film strain, din partea Frantei.
A facut figura buna si la editia de anul trecut a Premiilor Cesar, unde a avut sase nominalizari, insa niciun premiu. Nici englezii n-au ignorat filmul cu potential educativ (s-a discutat despre difuzarea lui in scoli, ca o lectie despre razboi si umanism) si l-au propus la un Premiu BAFTA.
http://www.evz.ro/article.php?artid=335004